Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

"ΤΑ ΔΕΚΑΤΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙΑ" Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟ.


 Το πρωί της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024, ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Ευδόκιμος, η Λαμπροφορεμένη Πανάχραντος άνοιξε τις πύλες για να υποδεχτεί όλους όσους ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων για να ευχηθούν στον πολιό γέροντα και καθηγούμενο Ευδόκιμο και τον μοναχό Ευδόκιμο για τα ονοματήρια τους και να συμπροσευχηθούν στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ιερουργούντος του αδερφού της Ιεράς Μονής Κεκρυμμένης Άργους π. Μακαρίου ο οποίος ευλόγησε και τα παρατιθέμενα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου, συμπαραστατούμενου υπό του γέροντος του π. Ιωσήφ, των Παναχραντινών και πατέρων της νήσου Άνδρου και του καθηγουμένου χοροστατούντος ο οποίος ευλόγησε τους άρτους.  Προσήλθαν στο καθολικό της Μονής που έκτισε ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961μ.Χ. δε για να ευχηθούν και να συμπροσευχηθούν ο λιμενάρχης Άνδρου και ο διοικητής της Εθνοφυλακής. Πριν την απόλυση ο πρόεδρος του Συλλόγου ιεροψαλτών Άνδρου "Η Πανάχραντος" κ. Λιοπύρος Κωνσταντίνος μετά από μία συγκινητική αναφορά στην ζωή και το έργο του γέροντα Ευδόκιμου, του απένειμε μία τιμητική πλακέτα εκ μέρους του συλλόγου για την πανθομολογούμενη προσφορά του. 



Μετά το πέρας των Ακολουθιών προσεφέρθη το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό του μοναστηριού εις το οποίο ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εκ Κωνσταντινουπόλεως κ. Σαρρής Γεώργιος κατόπιν προσκλήσεως του μαθητή του στο μουσικό αναλόγιο της Πόλης και αντιπροέδρου του Συλλόγου ιεροψαλτών Άνδρου κ. Μαρκόπουλου Απόστολου, προσήλθε να προσκυνήσει και να ευχηθεί στον Καθηγούμενο, έψαλε το "Άξιον Εστίν του πλαγίου Α, το λεγόμενον και Πατριαρχικόν προς τιμήν του γέροντα και ακολούθως παρετέθη το εορταστικό γεύμα στη τράπεζα.
Το αναλόγιο ελαμπρύνθη τω όντι υπό των μουσικολογιωτάτων και εκλεκτών φίλων της Μονής, Ζήσιμου Δημήτριου, Βούλτσου Ιωάννη, Τζανετόπουλου Γεωργίου, Χρυσοστόμου Κωνσταντίνου, Δεδεψίδη Γεωργίου και Ναούμ Αναστάσιου με χοράρχη τον Χαλδούπη Μάριο οίτινες κατά γενική ομολογία απέδωσαν τα τροπάρια με τον πλέον κατανυκτικό τρόπο ενώ μετά τη Πανηγυρική τράπεζα στον αύλειο χώρο προ των πυλών του μοναστηριού και υπό τον ίσκιο της δροσερής φυλλωσιάς του γεροπλάτανου ο Δημήτριος Ζήσιμος ο  οποίος τραγούδησε με τη συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων του Κωσταντίνου Μουστάκα και του Ιωάννου Ψαρρού τα καθιερωμένα ψαλμοτράγουδα.
Η ομορφότερη έκπληξη της ημέρας ήταν η καθηλωτική παρουσία του χορευτικού ομίλου Υδρούσας για όγδοη συνεχόμενη φορά με επικεφαλής τον δάσκαλο Στάθη Κωστόπουλο και τα μέλη Αγγελική Γκιάτα, Θεοδώρα Κάρλου, Αφροδίτη Θωμά, Χριστίνα Αθανασίου, Ευροδώρα Μανιδάκη, Σπυριδούλα Σταυρά, Μιχάλη Κάρλο, Ηλία Καρκούλα και Σταύρο Μανιδάκη οι οποίοι χορέψανε ανδρειώτικους και καβοντορίτικους χορούς προς τέρψιν και αναψυχήν όλων, προσκαλώντας ως είθισται τον γέροντα Ευδόκιμο και τους υπόλοιπους συνεορταστές να συμμετάσχουν υπό τους ήχους των βιολιών του Κωσταντίνου Μουστάκα και του λαούτου του Γιάννη Ψαρρού οι οποίοι ξεσήκωσαν τους ακροατές με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία τους.

Η εκδήλωση η οποία ανοίγει κάθε χρόνο με την απαγγελία ενός ποιήματος που έγραψε το 2010 η Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα από τη Χώρα της Άνδρου. Αυτή η εκδήλωση προς τιμήν του γέροντα έχει την απαρχή της σε ένα θαυμάσιο άνθρωπο της κοινωνίας της Άνδρου που δεν υπάρχει πια κοντά μας, την Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα η οποία υπήρξε ποιήτρια 3000 ποιημάτων και που κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Ευδοκίμου ερχόταν να απαγγείλει ένα ποιήμα στον γέροντα μαζί με την έτερη ποιήτρια από τις Στενιές, την Αικατερίνη Καλογήρου Παλαιοκρασσά. Στη μνήμη της λοιπόν αλλά και προς τιμήν του γέροντα Ευδόκιμου, του γέροντα με την ανεκτίμητη προσφορά στο νησί και την εκκλησία καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια μετά το πέρας του γεύματος να ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις υπό την ονομασία "Ευδοκίμεια" που περιλαμβάνουν απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα. Τα δέκατα τέταρτα "Ευδοκίμεια" έκλεισαν αργά το απόγευμα στη μικρή κουζίνα του γέροντα.