Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Καύχημά μας: ο Σταυρός του Κυρίου μας Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Μτφρ. Γεωργίου Β. Μαυρομάτη, εκδ. Επέκταση

 Κ. Το χάλκινο φίδι στην έρημο και το ραβδί τοϋ Μωϋσή προτύπωναν τον Σταυρό τοϋ Χριστού


Αυτόν τον τύπο του Σταυρού προτύπωνε ο Μωϋσής κρεμώντας στον Σταυρό το χάλκινο φίδι, ώστε όποιος δαγκωνόταν από το ζωντανό φίδι, και έβλεπε το χάλκινο φίδι (Αριθμ. κα΄ 9) να σώζεται πιστεύοντας. Λοιπόν, το μεν χάλκινο φίδι, κρεμασμένο στον Σταυρό σώζει, και ο Υίός του Θεού, που σαρκώθηκε, κρεμασμένος στον Σταυρό δεν σώζει; Πάντοτε, λοιπόν, η ζωή έρχεται δια μέσου του ξύλου. Διότι την εποχή του Νώε σώθηκε η ζωή των ανθρώπων με την ξύλινη κιβωτό. Και η θάλασσα, την εποχή του Μωϋσή όταν είδε τον τύπο του ραβδιού φοβήθηκε αυτόν που την χτύπησε και χωρίστηκε στη μέση.Ώστε, λοιπόν, το ραβδί έχει δύναμη και ο Σταυρός του Σωτήρα δεν έχει; Προσπερνώ τους πολλούς τύπους για χάρη συντομίας. Την εποχή του Μωϋσή, το ξύλο γλύκανε το νερό ('Εξ. ιε' 25) κι' απ' την πλευρά του 'Ιησου το νερό έτρεξε έπάνω στο ξύλο του Σταυρού (Ίω. ιθ' 34).


ΚΒ. Κάνοντας το σημείο του Σταυρού ομολογούμε την πίστη μας στον Εσταυρωμένο Κύριο


Και αν κανείς θέλει να ερευνήσει, θα βρει κι άλλες αιτίες. Αλλά και αυτά είναι αρκετά να λέγονται, γιατί είναι σύντομος διαθέσιμος χρόνος και για να μην έλθει κορεσμός από την ομιλία στους ακροατές. Αν και βέβαια δεν είναι ποτέ δυνατόν να κουραστεί κανείς όταν ακούει τα σχετικά με τον Δεσπότη που στεφανώνεται, και μάλιστα στον πανάγιο αυτόν Γολγοθά που βρισκόμαστε. Διότι άλλοι μόνο ακούνε γι' αυτόν, εμείς όμως και τον βλέπουμε και τον ψηλαφούμε. Κανείς ας μην αποκάμνει. Πάρε τα όπλα εναντίον των εχθρών για να υπερασπιστείς αυτόν τόν Σταυρό. Στήσε τρόπαιο την πίστη του Σταυρού εναντίον εκείνων που φέρνουν αντίρρηση. Και όταν πρόκειται να συζητήσεις για τον Σταυρό του Χριστού με τους απίστους, πριν αρχίσεις σχημάτισε με το χέρι σου το σημείο του Σταυρού του Χριστού προς το μέρος τους και θα κλείνει το στόμα αυτού που φέρνει αντίρρηση. Μην ντραπείς να ομολογήσεις τον Σταυρό. Διότι ακόμη και οι άγγελοι καυχώνται λέγοντας: «»γνωρίζουμε ότι ζητάτε τον Χριστό που σταυρώθηκε» (Ματθ. κη΄5). Μήπως δεν μπορείς να πεις, άγγελέ μου, « γνωρἰζω Αυτόν που ζητάτε, τον Δεσπότη μου;»Αλλά εγώ, λέει με θάρρος ο άγγελος, γνωρίζω τον Εσταυρωμένο. Διότι ο Σταυρός είναι δόξα και όχι ατιμία.


ΛΣΤ΄. Ας κάνουμε το σημείο του Σταυρού ως ομολογία προς τον Εσταυρωμένο


Ας μη ντρεπόμαστε, λοιπόν, να ομολογήσουμε τον Εσταυρωμένο. Ας γίνεται το σημείο του Σταυρού με τα δάκτυλα πάνω στο μέτωπο και πάνω σε όλα, στα ψωμιά που τρώμε και στους άρτους που πίνουμε, όπου μπαίνουμε κι από όπου βγαίνουμε, πριν από τον ύπνο, όταν είμαστε στο κρεββάτι και όταν σηκωνόμαστε, όταν βαδίζουμε και όταν αναπαυόμαστε. Είναι μεγάλο φυλακτό ο Σταυρός, δίδεται δωρεάν στους φτωχούς, χωρίς κόπο στους σθενείς. Καει επειδή αυτή η χάρη έρχεται από τον Θεό, είναι σημάδι των πιστών και ο φόβος των δαιμόνων. Διότι τους κατανίκησε επάνω στον Σταυρό, σύροντάς τους στη θριαμβευτική πομπή του (Κολ. β΄, 15). Όταν, λοιπόν, βλέπουν οι δαίμονες τον Σταυρό, θυμούνται τον Εσταυρωμένο. Θυμούνται Αυτόν που τσάκισε τα κεφάλια του δράκοντα (Ψαλμ. ογ΄ 14). Να μην περιφρονείς το σημείο του Σταυρού που τό έχουμε δωρεάν, αλλά γι αυτό να τιμάς πιο πολύ τον ευεργέτη Χριστό.


ΠΗΓΗ