Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

"ΤΑ ΕΝΔΕΚΑΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙΑ" Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟ.



Το πρωί του Σαββάτου 31 Ιουλίου 2021, ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Ευδόκιμος, η Λαμπροφορεμένη Πανάχραντος άνοιξε τις πύλες για να υποδεχτεί όλους όσους ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων για να ευχηθούν στον πολιό γέροντα και καθηγούμενο Ευδόκιμο και τον μοναχό Ευδόκιμο για τα ονοματήρια τους και να συμπροσευχηθούν στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε του γέροντος χοροστατούντος και πατέρων της νήσου Άνδρου ιερουργούντων στο Καθολικό της Μονής που έκτισε ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961μ.Χ.

 Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και καθηγητής της Πατρολογίας π. Νικόλαος Ιωαννίδης και η γερόντισα Παρθενία της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Αγίας από το Μπατσί της Άνδρου ενώ συλλειτούργησαν ο π. Νικόδημος Λούκας, ο π. Παναγιώτης Μανιδάκης, ο π. Ιωάννης Πολίτης, ο π. Γεώργιος Ζαρίκος, ο π. Δημοσθένης Μοναχός και ο π. Ελευθέριος Φραδέλος. Συμπροσευχήθηκε δε και ο π. Ιάκωβος Στεφάνου.
Προσήλθαν δε από νωρίς για να ευχηθούν και να συμπροσευχηθούν ο Λιμενάρχης Άνδρου κ. Θεόδωρος Κραψίτης, ο λιμενάρχης Γαυρίου Θεόδωρος Λυτρίβης, ο διοικητής της Εθνοφυλακής κ. Ανδρέας Ζάφτης και ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτριος Λοτσάρης. Μετά το πέρας των Ακολουθιών προσεφέρθη το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό του μοναστηριού και το εορταστικό γεύμα στη τράπεζα.
Το αναλόγιο ελαμπρύνθη τω όντι υπό των μουσικολογιωτάτων και εκλεκτών φίλων της Μονής Στυλιανού Σπυρόπουλου, Μιχαήλ Ράλλη και Ιωάννη Σταματελόπουλου οίτινες κατά γενική ομολογία απέδωσαν τα τροπάρια με τον πλέον κατανυκτικό τρόπο.
Η ομορφότερη έκπληξη της ημέρας ήταν η καθηλωτική παρουσία του παιδικού τμήματος του χορευτικού ομίλου Υδρούσας για πέμπτη συνεχόμενη φορά με επικεφαλής τον δάσκαλο Στάθη Κωστόπουλο και τα μέλη Ιάσονα Μαρινάκη, Χριστιάννα Ψήτου, Μιχάλη Κάρλο, Θεοδώρα Κάρλου, Γιάννη Γκιάτα, Αγγελική Γκιάτα, Ηλία Κάρκουλα και Χριστίνα Αναστασίου οι οποίοι χορέψανε ανδρειώτικους και καβοντορίτικους χορούς προς τέρψιν και αναψυχήν όλων, προσκαλώντας ως είθισται τον  γέροντα Ευδόκιμο και τους υπόλοιπους συνεορταστές να συμμετάσχουν υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου του Κωσταντίνου Μουστάκα και του Βαγγέλη Λουσίδη οι οποίοι ξεσήκωσαν τους ακροατές με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία τους.  
Η εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία ενός ποιήματος που έγραψε το 2010 η Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα από τη Χώρα της Άνδρου.  Αυτή η εκδήλωση προς τιμήν του γέροντα έχει την απαρχή της σε ένα θαυμάσιο άνθρωπο της κοινωνίας της Άνδρου που δεν υπάρχει πια κοντά μας, την Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα η οποία υπήρξε ποιήτρια 3000 ποιημάτων και που κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Ευδοκίμου ερχόταν να απαγγείλει ένα ποιήμα στον γέροντα μαζί με την έτερη ποιήτρια από τις Στενιές, την Αικατερίνη Καλογήρου Παλαιοκρασσά.  Στη μνήμη της λοιπόν αλλά και προς τιμήν του γέροντα Ευδόκιμου, του γέροντα με την ανεκτίμητη προσφορά στο νησί και την εκκλησία καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια μετά το πέρας του γεύματος να ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις υπό την ονομασία "Ευδοκίμεια" που περιλαμβάνουν απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα.  Τα Ενδέκατα "Ευδοκίμεια" έκλεισαν αργά το απόγευμα στη μικρή κουζίνα του γέροντα.  


















































φωτογραφίες  Εν Άνδρω, Χαρίδημος, Ιερά Μονή Παναχράντου.