Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΦΩΤΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΙΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ





Τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στον Κοιμητηριακό Ναό του Φωτοδότη Χριστού, στο ιστορικό ξωκκλήσι που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Εκκλησιαστική Ιστορία της Νήσου Άνδρου καθώς ήταν ο πρώτος Παναχραντινός Ιερός Ναός των πρώτων ασκητών που βρήκανε με θαυμαστό τρόπο το Ιερό Εικόνισμα της Παναχράντου και εκεί κατοικήσανε μέχρι το 961 μ.Χ. και την έλευση στο νησί του Αρχηγού του Βυζαντινού στρατού και στόλου και μετέπειτα Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και τη θεμελίωση υπό αυτού της υπερχιλιετούς και σεβασμίας Ιεράς Μονής η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία επί τη Μνήμη των Μυροφόρων Γυναικών και τη Ευρέση και Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων των Παναχραντινών Πατέρων που μυροβλύζουν.  Μακρυά από τα φώτα της πόλης, ψηλά στο όρος των Γερακώνων και κάτω από τα γέρικα κλαδιά των ακοίμητων πλατάνων, στο Ιερό Οστεοφυλάκιο που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό κοιμούνται οι Θεματοφύλακες της Παναχραντινής Παράδοσης, οι πατέρες που διατήρησαν άσβηστο το καντηλάκι της προσευχής μεταλαμπαδεύοντας ο ένας στον άλλον την Αλήθεια του Ανεσπέρου Φωτός, οι μοναχοί που σαν αετοί πετούσαν πάνω από το ευλογημένο αυτό νησί των Κυκλάδων.  Δεν πέθαναν αλλά κοιμούνται προσμένοντας την Ανάσταση, διακηρύσσοντας πως ζει Κύριος ο θεός εν τοις Αγίοις Αυτού με τη Θαυμαστή Μυρόβληση των Ιερών τους Λειψάνων.
Στην Ιερά Αγρυπνία έλαβαν μέρος οι Παναχραντινοί πατέρες και εφημέριοι της νήσου ενώ το αναλόγιο εκοσμήθη υπό των μουσικολογιωτάτων και εκλεκτών φίλων της Ιεράς Μονής Απόστολου Μαρκόπουλου από τα Λάμυρα και πατρός Ιουστινιανού από τα Φάλλικα..
Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας ο Καθηγούμενος Γέρων Ευδόκιμος τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο των Πατέρων και ακολούθησε η καθιερωμένη Παναχραντινή τράπεζα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.  


















































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ