Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Το ταξίδι της εικόνας από την Άνδρο μέχρι την Κύπρο (φωτορεπορτάζ)

 
Πως μπορεί να μεταφερθεί μια ιστορική εικόνα από το μοναστήρι της Παναχράντου στην Άνδρο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Δευτερά της Κύπρου; Πως άραγε μπορεί να συνδυαστεί η θρησκευτικότητα της ελληνικής κοινωνίας με την ασφάλεια και τον σεβασμό στο ιδιο το κειμήλιο που έφτασε στις μέρες μας διατρέχοντας δεκάδες αιώνες; Που μπορεί να περιμένει μια εικόνα μερικές ώρες μέχρι να επιβιβαστεί μαζί με τους επιβάτες στο αεροπλάνο για Κύπρο. Που μπορεί να την βάλλουν ώστε να συνδυάσουν την θρησκευτικότητα της κυπριακής κοινωνίας με την ασφάλεια και τον σεβασμό στο αρχαίο κειμήλιο; 

Πυροσβεστική, αστυνομία και λιμενικό με την εικόνα και τους μοναχούς πριν ξεκινήσει η πομπή.
Εύλογα τα παραπάνω ερωτήματα. Αναζητήσαμε απαντήσεις και σας τις παρουσιάζουμε με την μορφή φωτορεπορτάζ με τις ανάλογες λεζάντες ώστε να "συμμετέχετε" κι εσείς κάπως σε όλο αυτό το ιδιότυπο ταξίδι της εικόνας. Αρχικά από το μοναστήρι η εικόνα έφτασε στο λιμάνι με αυτοκινητοπομπή.
Σύντομο βίντεο της διαδρομής στο Βουνί
Από το Γαύριο πήγε στην Ραφήνα. Μετά παρέμεινε στον ναΐσκο των εκπαιδευτηρίων "Θεομήτωρ" μέχρι να έρθει η ώρα για το αεροπλάνο. "Πέταξε" για Κύπρο με ασφάλεια. Παρέμεινε σε ναό μέχρι σήμερα το απόγευμα που θα γίνει η επίσημη εναπόθεση της από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής στον Άγιο Γεώργιο στην Άνω Δευτερά, που είναι 14 χιλιόμετρα έξω από την Λευκωσία. Τότε θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής της για την Άνδρο.
Κατεβαίνοντας από το Βουνί
Διασχίζοντας την Παλαιόπολη
Περιμένοντας το πλοίο να δέσει στο Γαύριο
Αναλυτικά τα παραπάνω:
 
Οι επικεφαλής των τεσσάρων σωμάτων στην Άνδρο (πυροσβεστικής, αστυνομίας, λιμενικού και πολεμικού ναυτικού) επιβιβάζουν την εικόνα στο "Andros". Μέλη του πληρώματος και ο καπετάνιος συνοδέυουν. 
Η αυτοκινητοπομπή με την εικόνα συναντήθηκε με αυτοκίνητο του πολεμικού ναυτικού πριν το Μπατσί. Και όλα μαζί τα αυτοκίνητα έφτασαν στο Γαύριο. Εκεί κατέπλευσε το πλοίο "Andros" σφυρίζοντας. Την εικόνα υποδέχτηκαν άνδρες του πληρώματος και ο καπετάνιος. Μετά την ανέβασαν στο καράβι οι επικεφαλής των τεσσάρων σωμάτων και την τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση. Η μεταφορά των μοναχών και της εικόνας, μαζί με το αυτοκίνητο της Μονής, ήταν προσφορά της ναυτιλιακής εταιρείας Παναγιωτάκη.
Ο καπετάν Μάρκος Βλάμης μπροστά στην εικόνα που έχει εναποτεθεί σε ειδικό μέρος της πρώτης θέσης του πλοίου.
Στην Αττική η εικόνα όπως είπαμε "περίμενε" την ώρα της επιβίβασης στο ναΐσκο των εκπαιδευτηρίων Θεομήτωρ. Των εκπαιδευτηρίων "θεομήτωρ" μια εκ των συνιδρυτών τους ήταν η μοναχή Πελαγία Γουλιέλμου από την Καπαριά της Άνδρου. Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαιρετική φήμη και πολύ προσιτές τιμές που έχουν στόχο την συντήρηση τους και την συντήρηση του ορφανοτροφείου τους που σήμερα φιλοξενεί και δύο παιδιά από την Άνδρο.
Η εικόνα μεταφέρεται από τον πατέρα Αέτιο και τον εκ Καπαριάς Άνδρου Νίκο Γουλιερμή στον ναΐσκο των εκπαιδευτηρίων.
 
Πολλοί μαθητές και μαθήτριες προσέρχονται στον ναΐσκο για προσκύνημα της εικόνας. 
Το απόγευμα η εικόνα "πέταξε" για Κύπρο με την Aegean. Τα εισιτήρια των συνοδών και της εικόνας ήταν προσφορά των Κυπρίων.   Στην Κύπρο τους υποδέχθηκαν οι προσκαλούντες Κύπριοι από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και την μετέφεραν σε εκκλησία όπου σήμερα το απόγευμα θα γίνει η τελετή εναπόθεσης της στον Άγιο Γεώργιο, χώρο επίσκεψης και προσκυνήματος μέχρι την 8η Φεβρουαρίου 2016.
"Εν Άνδρω"
Αναδημοσίευση απο ιστοσελίδα enandro.gr