Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Για πρώτη φορά μετά 10 αιώνες εκτός Άνδρου η εικόνα της Παναχράντου
Πυροσβέστες, λιμενικοί, πολεμικό ναυτικό και αστυνομικοί μαζί με την αδελφότητα της Παναχράντου μεταφέρουν την εικόνα στην προβλήτα του Γαυρίου
Μετά από 10 αιώνες η ιερά εικόνα της Παναχράντου σήμερα για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Άνδρου. Την εικόνα συνόδευσαν με αυτοκινητοπομπή μέχρι το λιμάνι τα σώματα ασφαλείας της Άνδρου (πυροσβεστική, λιμενικό, αστυνομία, ναυτικό). Εκεί την παρέλαβαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου «Άνδρος» για να την μεταφέρουν στην Ραφήνα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ένα ξεχωριστό πρωινό σήμερα στο Αιγαίο (φωτογραφία Α. Σαλούβαρδου από Στραπουριές) 26 Ιανουαρίου 2016

Ξημέρωσε ένα όμορφο πρωινό σήμερα στην Άνδρο. Τα σύννεφα και το κρύο είχαν υποχωρήσει. Πάνω από το Αιγαίο ένας μενεξεδένιος ήλιος ξεπρόβαλε. Η ωραιότητα της φύσης ερχόταν να συνοδεύσει ένα σημαντικό γεγονός. Η εικόνα της Παναχράντου που βρίσκεται στο γνωστό μοναστήρι και στο νησί εδώ και 1055 χρόνια για πρώτη φορά θα ταξίδευε εκτός Άνδρου!
Το γεγονός από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό συμβολισμό μιας και η εικόνα είναι αρχαία και κατά την παράδοση θεωρείται μια από τις εικόνες που ζωγράφισε ο άγιος ευαγγελιστής Λουκάς με κερομαστίχα. 


Πυροσβέστες και λιμενικοί παίρνουν την εικόνα από το μοναστήρι και μαζί με την αδελφότητα θα την μεταφέρουν στο Γαύριο.

Η εικόνα βρέθηκε σε μια σπηλιά στους Γερακώνες της Άνδρου από δύο μοναχούς που ασκήτευαν στα Λάμυρα. Στον τόπο που βρέθηκε η εικόνα δημιουργήθηκε αρχικά εκκλησία και ασκηταριά για τους ερημίτες. Σύμφωνα με αναφορά εγγράφου που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την εκστρατεία του Νικηφόρου Φωκά κατά των Σαρακηνών στην Κρήτη, ο στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτωρ θεμελίωσε ο ίδιος το ομώνυμο μοναστήρι (στοιχεία από το βιβλίο «Η Μονή Παναχράντου στα διάβα των αιώνων», εκδ. Gutenberg, 2014Με βάση τα παραπάνω η εικόνα είναι στο νησί πάνω από 10 αιώνες.


Το πλοίο μπήκε σφυρίζοντας στο λιμάνι και έδεσε ενώ περίμεναν με την εικόνα λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία και ναυτικό, όπως φαίνεται στην φωτογραφία την ώρα που δένει
Σήμερα μετά από περίπου 1055 χρόνια η εικόνα μετά από αίτημα των Κυπρίων, που ολοένα και περισσότερο επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι της Παναχράντου, μεταφέρθηκε με συνοδεία από τα Σώματα Ασφαλείας της Άνδρου (πυροσβεστική, λιμενικό, αστυνομία, πολεμικό ναυτικό) στο λιμάνι του Γαυρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία καθώς η Άνδρος και το μοναστήρι της Παναχράντου μέσω της θαυματουργού εικόνας γίνονται ακόμα πιο ευρύτερα γνωστά σε ένα μέρος του ελληνισμού που κρατά τις παραδόσεις και έχει το θρησκευτικό συναίσθημα ως αποκούμπι έναντι των πληγών που άνοιξε η εισβολή του 1974 στην κοινωνία της μεγαλονήσου.


Οι διοικητές των τεσσάρων σωμάτων (πυροσβεστική, ναυτικό, λιμενικό και αστυνομία) ανεβάζουν την εικόνα στο πλοίο. Ακολουθεί ο πλοίαρχος καπετάν Μάρκος Βλάμης και ο γέροντας Ευδόκιμος

Στο λιμάνι του Γαυρίου κατέπλευσε σφυρίζοντας το πλοίο “Andros”. Παρατάχθηκαν οι Άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και ο καπετάν Μάρκος Βλάμης και το πλήρωμα την παρέλαβαν στο πλοίο. Η εικόνα θα μεταβεί από την Ραφήνα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Θεομήτωρ στην Ηλιούπολη, που ίδρυσε ανδριώτισα μοναχή και εκ των υπευθύνων είναι ο ανδριώτης Νίκος Γουλιερμής. Θα μείνει εκεί μέχρι το απόγευμα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει αεροπορικώς για Κύπρο όπου θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Δευτερά στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Έν Άνδρω
Αναδημοσίευση enandro.gr