Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Εγκαίνια νέου Καθολικού της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με την σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του νέου μεγαλοπρεπή και περικαλλούς Ιερού Ναού της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού, ο οποίος και αφιερώνεται εις πάντες τους εν τω Αγιωνύμω Όρει διαλάμψαντες Αγίους και Αθληφόρους Πατέρες.
Το εσπέρας της παραμονής των Εγκαινίων, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ε.έ., πραγματοποιήθηκε αρχικά η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αθληφόρου και Ιαματικού Παντελεήμονος, εκ της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, την οποία και μετέφερε ο Καθηγούμενος Αυτής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ευδόκιμος, και εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προσεκόμισε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό, τα Μαρτυρικά Λείψανα όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξις προς καταρτισμό αυτών, τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου εις την Αγία και Ιερά Τράπεζα, ψάλλοντας τα Μαρτυρικά Τροπάρια της Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.


Κατόπιν ετελέσθη ο Εσπερινός των Εγκαινίων παρουσία πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, στο τέλος του οποίου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της Εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην σπουδαία σημασία των Εγκαινίων ενός νέου Ναού, σημειώνοντας το μέγεθος της Τελετής και προτρέποντας όλους τους παρισταμένους «να εγκαινιάσουν και εκείνοι τον εαυτός τους, γενόμενοι κοινωνοί του Αγίου Πνεύματος», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Ο κάθε Ιερός Ναός είναι ένας τόπος συναντήσεως με τον Κύριο, την Παναγία και τους Αγίους», τόνισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «μέσα από την προσευχή μπορούμε να επικοινωνούμε με τον Θεό».
Καταλήγοντας τον λόγο του Σεβασμιώτατος υπογράμμισε το γεγονός ότι «πρέπει να γίνουμε εν Χριστώ καινούργιοι άνθρωποι και να επιδεικνύουμε συνεχώς αγωνιστικό φρόνιμα, το οποίο να πηγάζει μέσα από την ψυχή μας, με τελικό σκοπό την αιώνιο ζωή», ενώ παράλληλα εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, προς τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. και Σεβαστό Γέροντα π. Ευδόκιμο, ο οποίος με πολλή χαρά εκόμισε την Σεπτή Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς επίσης και προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ.κ. Δωροθέου, ο οποίος με την Σεπτή του άδεια και Ευλογία πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα αυτό.
Ανήμερα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ε.έ., τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, εις την οποία εψάλλησαν οι Κανόνες της Εορτής της Υψώσεως σε ήχο Πλ.Δ΄, των Εγκαινίων σε ήχο Δ΄, και των Αγιορειτών Πατέρων, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε η Τελετή Εγκαινίων του Ναού, η Πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.
Καθ΄ όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν πολλοί Κληρικοί και Διάκονοι, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος, ο εκ της περιοχής του Σοχού Λαγκαδά καταγόμενος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).
Παρέστησαν επίσης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χαρίτων Δοχειαρίτης, ως εκπρόσωπος της Αθωνικής Πολιτείας, αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών εκ των Ιερών Μονών και των Ησυχαστηρίων της επαρχίας μας, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Στρατού Ξηράς και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, καθώς επίσης πολλοί Πιστοί και Ευλαβείς προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, οι οποίοι με υποδειγματική τάξη και προσευχιτική διάθεση, παρακολουθούσαν τα τελούμενα εντός του νέου Ιερού Ναού.
Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης, χειροθέτησε Αρχιδιάκονο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως τον ιεροδιάκονο π. Ραφαήλ Κυρικλίδη, Απόφοιτο του τμήματος Ιερατικών Σπουδών της Α.Ε.Α.Θ. και Μεταπτυχιακό Φοιτητή Θεολογίας, ενώ στην σύντομη προσλαλιά του συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Μονής και Κτήτορα του Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Ιωάννικιο Κοτσώνη, τόσο για ανέργεση του νέου αυτού περικαλλούς Ιερού Ναού, όσο και για το γενικότερο πνευματικό έργο που επιτελείται εις την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σοχού.
Οι Τελετές ολοκληρώθηκαν με την προσφώνηση του Καθηγουμένου του Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ιωαννικίου, ο οποίος και εξέφρασε λόγους ευχαριστίας τόσο προς πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου λόγω του γεγονότος τους συνεχές ενδιαφέροντος και της πατρικής του αγάπης που επιδεικνύει για την μοναχική ζωή και τα μοναστήρια της επαρχία μας, όσο και προς όλους όσους βοήθησαν με διαφόρους τρόπους, ώστε να φτάσουμε στην σημερινή μεγάλη και ευλογημένη ημέρα.













Αναδημοσίευση από Romfea