Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ.







Το πρωί της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2019, ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Ευδόκιμος, η Λαμπροφορεμένη Πανάχραντος άνοιξε τις πύλες για να υποδεχτεί όλους όσους ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων για να ευχηθούν στον πολιό γέροντα και καθηγούμενο Ευδόκιμο για τα ονοματήρια του και να συμπροσευχηθούν στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε του γέροντος χοροστατούντος και πατέρων της νήσου Άνδρου ιερουργούντων στο Καθολικό της Μονής που έκτισε ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961μ.Χ.
 Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και καθηγητής της Πατρολογίας π. Νικόλαος Ιωαννίδης, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Στάμος, ο πανοσιωλογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κουλιός και η γερόντισα Παρθενία της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Αγίας από το Μπατσί της Άνδρου.
Προσήλθαν δε από νωρίς για να ευχηθούν και να συμπροσευχηθούν ο Λιμενάρχης Άνδρου κ. Θεόδωρος Κραψίτης, ο διοικητής της Αστυνομίας Άνδρου κ. Βασίλειος Μάινας και εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Μετά το πέρας των Ακολουθιών προσεφέρθη το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό του μοναστηριού και το εορταστικό γεύμα στη τράπεζα.
Το αναλόγιο ελαμπρύνθη τω όντι υπό των μουσικολογιωτάτων και εκλεκτών φίλων της Μονής, Μάλλιαρη Παύλου, Ζήσιμου Δαυίδ, και Μάλλιαρη Αναστάσιου με χοράρχη τον καθηγητή της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής στο μάθημα της Βυζαντινής μουσικής  κ. Ζήσιμο Γεώργιο οίτινες κατά γενική ομολογία απέδωσαν τα τροπάρια με τον πλέον κατανυκτικό τρόπο ενώ μετά τη Πανηγυρική τράπεζα στον αύλειο χώρο προ των πυλών του μοναστηριού και υπό τον ίσκιο της δροσερής φυλλωσιάς του γεροπλάτανου τραγούδησαν με τη συνοδεία της Χρυσής Ρούσσου  και των παραδοσιακών οργάνων του Βαγγέλη Λουσίδη και του Γιάννη Ψαρρού τα καθιερωμένα ψαλμοτράγουδα.
Η ομορφότερη έκπληξη της ημέρας ήταν η καθηλωτική παρουσία του χορευτικού ομίλου Υδρούσας για τρίτη συνεχόμενη φορά με επικεφαλής τον δάσκαλο Στάθη Κωστόπουλο και τα μέλη Ζούρα Γιώργο, Τσίλη Γιάννη, Κωστοπούλου Ιωάννα, Λάβδα Θέκλα, Σκρέτα Λίλια, Ζαχαρώδη Θεοδώρα και Ίσσαρη Ντορίτα οι οποίοι χορέψανε ανδρειώτικους και καβοντορίτικους χορούς προς τέρψιν και αναψυχήν όλων, προσκαλώντας ως είθισται τον  γέροντα Ευδόκιμο και τους υπόλοιπους συνεορταστές να συμμετάσχουν υπό τους ήχους του βιολιού του Βαγγέλη Λουσίδη και του λαούτου του Γιάννη Ψαρρού οι οποίοι ξεσήκωσαν τους ακροατές με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία τους.  
Η εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία δύο ποιημάτων που έγραψαν η Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα από τη Χώρα της Άνδρου και η Κατίνα Καλογήρου Παλαιοκρασσά από τις Στενιές.  Αυτή η εκδήλωση προς τιμήν του γέροντα έχει την απαρχή της σε ένα θαυμάσιο άνθρωπο της κοινωνίας της Άνδρου που δεν υπάρχει πια κοντά μας, την Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα η οποία υπήρξε ποιήτρια 3000 ποιημάτων και που κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Ευδοκίμου ερχόταν να απαγγείλει ένα ποιήμα στον γέροντα μαζί με την έτερη ποιήτρια από τις Στενιές, την Αικατερίνη Καλογήρου Παλαιοκρασσά.  Στη μνήμη της λοιπόν αλλά και προς τιμήν του γέροντα Ευδόκιμου, του γέροντα με την ανεκτίμητη προσφορά στο νησί και την εκκλησία καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια μετά το πέρας του γεύματος να ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις υπό την ονομασία "Ευδοκίμεια" που περιλαμβάνουν απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα.  Τα ένατα "Ευδοκίμεια" έκλεισαν αργά το απόγευμα στη μικρή κουζίνα του γέροντα.