Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πρώτη Σύναξη «Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Άνδρου» στην Πανάχραντο


Αναμνηστική φωτογραφία από την πρώτη σύναξη "Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Άνδρου" και "Ιεροψαλτών 'Ανδρου" στη Μονή Παναχράντου (φωτ. Χαρίδημος).
Με πρωτοβουλία του Ντίνου Στρατή από τη Μεσαριά και του Απόστολου Μαρκόπουλου από τα Λάμυρα - το απόγευμα της Τετάρτης της Τυρινής (14/2)  - η πλειονότης των ιεροψαλτών της Άνδρου ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων για να πραγματοποιήσουν τη πρώτη Σύναξη των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Άνδρου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναχράντου. Το γεγονός κατά τον πατέρα Ευδόκιμο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Από τον χτεσινό εσπερινό στη Ιερά Μονή Παναχράντου (φωτ. Χαρίδημος).
Στο Καθολικό της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής Παναχράντου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Καθηγουμένου Ευδοκίμου και ιερουργούντος του πατέρα Ηλία Πετράκη με τη συμμετοχή της πλειονότητας των ιεροψαλτών της νήσου Άνδρου.
Οι πρωτεργάτες της χτεσινής Συνάξεως στην Ιερά Μονή Παναχράντου ιεροψάλτες Απόστολος Μαρκόπουλος και Κωνσταντίνος Στρατής επί το έργον (φωτ. Χαρίδημος).
Μιλώντας μετά στους προσελθόντες ο γέροντας Ευδόκιμος, βαθειά συγκινημένος, αναπόλησε «τα πρώτα χρόνια της διακονίας του στην Άνδρο, όταν δεν είχε ψάλτη κατηρτισμένο και ευχαριστώντας τους εκλεκτούς ιεροψάλτες, τους παρόντες όσο και τους απόντες για τη προσφορά τους, τους προέτρεψε να συνεχίσουν να διακονούν σε όλο το νησί και να διασπείρουν την αγάπη τους για τον Θεό και τη Βυζαντινή Μουσική και σε άλλους. Σημείωσε επίσης πως σήμερα είναι ια εποχή ιερατικής και ιεροψαλτικής λειψανδρίας. Και τόνισε για τους ιεροψάλτες πως αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Θείας Λατρείας και το δεξί χέρι κάθε ιερέως».
Στη συνέχεια όλοι παρεκάθησαν στη τράπεζα του μοναστηριού και η «Πρώτη Σύναξη των Ιεροψαλτών Άνδρου» αποφάσισε ομοφώνως όπως εκλέξει ως Επίτιμο Πρόεδρο των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Άνδρου τον άρχοντα πρωτοψάλτη και μουσικολογιώτατο διδάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Γιάννη Αθανασίου δια την πολυετή και πολυσχιδή δράση του και προσφορά στο αναλόγιον της Εκκλησίας και τη διδασκαλία του Βυζαντινού μέλους και να επιδώσει εις αυτόν Τιμητικόν Έπαινον δια χειρός του πατρός Ευδοκίμου.
Ο τιμηθείς για το έργον στην ιεροψαλτική και στη βυζαντινή μουσική Γιάννης Αθανασίου (αριστερά) με τον επίσης τιμηθέντα για την προσφορά του στην εκκλησία και την κοινωνία Γέροντα Ευδόκιμο στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Παναχράντου (φωτ. Χαρίδημος).
Για την προσωπικότητα του κ. Αθανασίου εκ μέρους των Φίλων Βυζαντινής Μουσικής ομίλησαν ο Γέροντας Ευδόκιμος, ο Απόστολος Μαρκόπουλος και ο Ντίνος Στρατής. Ακολούθως και μετά την συγκινητική αντιφώνηση του κ. Αθανασίου, η «Πρώτη Σύναξις Ιεροψαλτών Άνδρου» επέδωσε Τιμητικόν Έπαινον εις τον Γέροντα Ευδόκιμον ως Αντίδωρον Ευγνωμοσύνης Τιμής Ένεκεν δια την εν γένει προσφορά του στην Εκκλησία και την Κοινωνία ως και εις τους Παναχραντινούς πατέρες Αέτιον, Φιλάρετον και Ευδόκιμον β΄για τη προσφορά τους στο μοναστήρι.
 Οι τρεις τιμητικοί έπαινοι που δόθηκαν χτες στο μοναστήρι της Παναχράντου (φωτ. Χαρίσημος).
Τέλος επεδόθησαν Τιμητικοί Έπαινοι εις άπαντες τους ιεροψάλτες της Άνδρου δια την ανεκτίμητη τω όντι προσφορά τους δια χειρός πατρός Ευδοκίμου όστις επρότεινε όπως καθιερωθεί ως ετήσια εορτή με τέλεση Θείας Λειτουργίας η Σύναξις ταύτη.
Άλλη μια αναμνηστική φωτογραφία από την πρώτη Σύναξη που έγινε χτες στη Ιερά Μονή Παναχράντου (φωτ. Χαρίδημος).
Ακολούθησε ο καφές και το παραδοσιακό κέρασμα χαλβά και εψάλη το πολυχρόνιον του Γέροντος Ευδοκίμου και το Άξιον Εστίν της Παναγίας.
Χαρίδημος        
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ