Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος στην Καλαμαριά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της Καλαμαριάς με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο υποδέχθηκαν την Παρασκευή 12 Μαΐου την Τιμία και χαριτόβρυτη Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού εκ της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου. 

Να αναφερθεί επίσης ότι τιμές απέδωσε η στρατιωτική μπάντα και άγημα του Γ' Σώματος Στρατού ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές.

Την Τιμία Κάρα κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παν. Αρχιμανδρίτης π. Ευδόκιμος, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, και έγινε δεκτός με αισθήματα χαράς και ευφροσύνης για τη μεγάλη αυτή τιμή και ευλογία της επίσκεψης του Αγίου σε έναν από τους Ιερούς Ναούς που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του, αυτόν του περικαλλούς Ιερού Ναού Παντελεήμονος Βότση Καλαμαριάς. Ενός Ναού που οι ευσεβείς πιστοί προσπαθούν συνεχώς να ευπρεπίσουν και να ωραΐσουν ενώ εντύπωση προκαλούν οι αγιογραφίες της κόγχης του Ιερού Βήματος, φιλοτεχνημένες από τον αγιογράφο κ. Γεώργιο Γιαρισκάνη.
"Η Χάρις του Θεού και οι πρεσβείες του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος έγιναν αφορμή ούτως ώστε ένας πόθος τόσο της Ενορίας και των Ιερέων της όσο και προσωπικός μου να εκπληρωθεί και να μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου η Αγία μυροβλήζουσα Κάρα του Αγίου Προστάτου της Ενορίας αυτής και Ιαματικού Παντελεήμονος" είπε στην αρχή της ομιλίας του ο σεπτός Ποιμενάρχης της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος κάνοντας αναφορά σε θαυμαστά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν από την Τιμία Κάρα κατά την μεταφορά της προσκύνηση στην Φλώρινα στο παρελθόν τονίζοντας παράλληλα τη βαθιά σύνδεση που έχει ο ίδιος τόσο με το Ιερό Λείψανο όσο και με την Ιερά Μονή.
Τόνισε το μέγεθος της ευλογίας και της τιμής της έλευσης του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ενός Αγίου που μαρτύρησε τους πρώτους χριστιανούς χρόνους, δεχόμενοι άπαντες την ευλογία του Θεού που αγίασε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος αλλά και την καλή αλλοίωση που φέρνει στην Ενορία και σ' ολόκληρη την Μητρόπολη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: "Η έλευση της Τιμίας Κάρας μας προτρέπει όλους μας να μιμηθούμε το βίο του Αγίου Παντελεήμονος, να ακουμπήσουμε πάνω στην Αγία Κάρα τους πόνους και τις προσευχές μας. Στα Άγια Λείψανα βρίσκουμε καταφυγή, παρηγοριά, από αυτά ενισχύεται η πίστη μας και το θαύμα είναι "παιδί" της πίστεως" και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου και τον Καθηγούμενο π. Ευδόκιμο για τη μεγάλη αυτή ευλογία. 
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, που από μια απλή έλευση ενός ιστορικού κειμηλίου μετατρέπεται σε ένα πνευματικό πανηγύρι ζωής και ανάστασης, σε μία μετοχή στην άκτιστη Χάρη του Θεού που κατασκηνώνει μέσα στα κτιστά δημιουργήματά Του, θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ναό του Παντελεήμονος Βότση ώς την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, κατά την οποία μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Λιτανεία θα αναχωρήσει για την Άνδρο.
Μετά την τελετή υποδοχής τελέστηκε Ιερά αγρυπνία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Παν. Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ.

Αναδημοσίευση από Ρομφαία