Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

IEΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥ.




Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 9:00 μ.μ. ως 01:00 μ.μ. στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναχράντου Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης και Ιερόν Μνημόσυνον των θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου " ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ". Μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας θα ακολουθήσει η παραδοσιακή Παναχραντινή φιλοξενία στη τράπεζα της Ιεράς Μονής.

34 χρόνια πίσω στον χρόνο, μια χειμωνιάτικη νύχτα του Φεβρουαρίου, το νησί της ναυτοσύνης, η Άνδρος βυθίστηκε σε απύθμενο πένθος μαζί με το κουφάρι του πλοίου "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ". 28 ψυχές τόσο αναπάντεχα σκεπάστηκαν με τα αφρισμένα σάββανα του Αιγαίου. Ποιος δεν έκλαψε εκείνη τη νύχτα ξαγρυπνώντας στη τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο τηλέφωνο προσμένοντας ένα χαρμόσυνο άγγελμα εις μάτην;


Ο θάνατος αποτελεί το αποκορύφωμα του μεγάλου μυστηρίου που περιβάλλει ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου. Είναι το τελευταίο μυστήριο όπως το ονομάζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Για εκείνους που ζουν έξω από το χώρο της χριστιανικής πίστεως παραμένει το κατ΄εξοχήν γεγονός φθοράς και αφανισμού της ζωής, τραγικό και παράλογο που γεμίζει με φόβο και αμηχανία κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Για όσους όμως πιστεύουν στο νικητή του θανάτου, τον εκ νεκρών αναστάντα Κύριο, ο θάνατος χάνει τη τραγικότητά του και μεταμορφώνεται σ΄ένα γεγονός γεμάτο νόημα. Γίνεται ένα πασχάλιο μυστήριο, διάβαση προς την αιώνια ζωή που πηγάζει από το κενό μνημείο του Ιησού.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Αρχιμ. Ευδόκιμος και οι Παναχραντινοί πατέρες καλούμε πάντες τους  Ανδριώτες να προσέλθουν στην Πανάχραντο για να συμπροσευχηθούμε για τους αδερφούς μας που τελειώθηκαν τόσο απρόσμενα εκείνη τη ζοφερή νύχτα του χειμώνα και να παρακαλέσουμε τον Ζωοδότη Χριστό να τους θυμάται αιωνίως.

Εκ της Ιεράς Μονής.