Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η Μάχη της Κρήτης στο Πρέβελη της Δυτικής Αυστραλίας

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70' από τον Βετεράνο της Μάχης της Κρήτης, Geoff Edwards.

Έδωσε στον οικισμό την ονομασία Prevelly και έκτισε την εκκλησία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους μοναχούς της ιεράς Μονής Πρέβελης στην Κρήτη και των ανθρώπων των παρακείμενων χωριών, όπου, μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941, ο ιδρυτής και εκατοντάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο και όπου τους παρασχέθηκε βοήθεια, προκειμένου να διαφύγουν προς τον ελεύθερο κόσμο.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, από κοινού με το Προξενείο της Ελλάδας στην Πέρθη διοργανώνουν Επιμνημόσυνη Δέηση, επί τη ευκαιρία της 75ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα η Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.

Θα ακολουθήσει γεύμα στους παρακείμενους στην εκκλησία χώρους.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly, αποτελεί ένα μνημείο που θα θυμίζει πάντοτε σε αυτούς που το επισκέπτονται, ανεξαρτήτως καταγωγής, το χρέος και την ευγνωμοσύνη που οφείλονται στο λαό της Κρήτης από του Συμμάχους, που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, αλλά και στο οφειλόμενο χρέος προς του Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Στην φωτογραφία εν μέσω δύο κληρικών είναι ο αείμνηστος Geoff Edwards ο οποίος εδώρησε το οικόπεδον εις το Πρεβέλη της Δυτικής Αυστραλίας προκειμένου να ανεγερθή ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Η φωτογραφία είναι απο την επίσκεψη του στην Κρήτη προ πολλών ετών.







ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΜΦΑΙΑ