Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μητρ. Σισανίου: Όταν λέμε «δε θέλουμε τους ξένους» γινόμαστε ξένοι στην αγάπη του Χριστού


"Δύο επιλογές μας έμειναν: Ή θα σταυρώσουμε τον εγωισμό και τον φόβο που γεννάει, για να μπορέσουμε να φθάσουμε στην Ανάσταση της αγάπης του Χριστού ή θα σταυρώνουμε τους άλλους, νομίζοντας ότι θα ζήσουμε εμείς" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Σισανίου στις ευχές του για το Πάσχα. Αναλυτικά:

Ο Σταυρός επάνω στον Γολγοθά αναδείχθηκε το μέτρο της αγάπης του Θεού. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε τον Υιόν αυτού το Μονογενή έδωσε.

Την ίδια στιγμή όμως ο Σταυρός του Χριστού αναδείχθηκε ένα μοναδικό μέτρο της ανθρώπινης κακίας.

Οι άνθρωποι έφθασαν σε τέτοιο σημείο κακίας και αλαζονείας ώστε να σταυρώσουν ακόμη και το Θεό!! Κι’ όταν είσαι ικανός να σταυρώνεις τον Θεό, τότε είσαι ικανός για κάθε κακό.

Εκείνος σταυρώθηκε γιατί μας αγαπούσε. Εμείς τον σταυρώσαμε γιατί τον μισήσαμε. Και τον μισήσαμε και τον μισούμε, γιατί δεν μας ταιριάζει η αγάπη Του.

Θα ακούσουμε τον υμνωδό να παρακαλεί σεμνοπρεπώς: «δος μοι τούτον το ξένον», και εμείς θα φωνάζουμε στα σύγχρονα πραιτώρια μας, «δεν θέλουμε κανένα ξένο» και μάλιστα στο όνομα της δικής Του πίστης. Κι’ έτσι φανερώνουμε πόσο αληθινά ξένοι είμαστε στην δική του αγάπη και έτσι ξαναφωνάζουμε με ένα σύγχρονο τρόπο το: «άρον, άρον σταύρωσον αυτόν».

Προσπαθούμε σαν τον Πέτρο να Τον υπερασπισθούμε τραβώντας το μαχαίρι, άλλοτε του φανατισμού μας και άλλοτε της στρεβλωμένης πίστης μας και θα μας μένει στο τέλος, όπως και στον Πέτρο, το κομμένο αυτί κάποιου δούλου ή κάπως αλλοιώς ένα ξεβρασμένο παιδικό κορμάκι.

Δύο επιλογές μας έμειναν: Ή θα σταυρώσουμε τον εγωισμό και τον φόβο που γεννάει, για να μπορέσουμε να φθάσουμε στην Ανάσταση της αγάπης του Χριστού ή θα σταυρώνουμε τους άλλους, νομίζοντας ότι θα ζήσουμε εμείς.

Ο Χριστός όμως Ανέστη! Εμείς θα αναστηθούμε;;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ