Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ (1822-2016) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ Κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β΄ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ (1822-2016)






Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως Ναούσης τελέσθηκε σήμερα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β', συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, του και επιχωρίου Ποιμενάρχου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου και Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου,με τη συμμετοχή Πρσβυτέρων και Διακόνων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους πολυπληθείς Ναουσαίους, ανέφερε χαρακτηριστικά:"...Πρέπει να είσθε υπερήφανοι, ως απόγονοι αυτών των ηρώων και αγίων, γιατί η Πατρίδα μας δε γέννησε μόνο ήρωες αλλά και αγίους... Σκύψτε να αφουγκρασθείτε στο χώμα, στο `Κιόσκι`, τους τελευταίους χτύπους της καρδιάς των άωρων παιδιών, των γενναίων ανδρών και των λεοντόκαρδων γυναικών, λίγο πριν στερηθούν το πυρ της ζωής, που τους κρατούσαν ζωντανούς! Πιάστε λίγο χώμα από το `Κιόσκι`! Έχει γίνει πηλός, ζυμωμένος από το αίμα τους, από τον οποίο πλάσθηκε η νέα Ελλάδα, η πονεμένη μας Πατρίδα, που και σήμερα ζητεί από τα παιδιά της θυσίες και αγώνες...Κρατείστε αυτή την παράδοση και κληροδοτήστε την, ως ιερά παρακαταθήκη στα παιδιά σας, γιατί αυτά είναι, που θα κρατήσουν αύριο ανόθευτη τη γλώσσα, την πίστη και την εθνική μας ταυτότητα, ψηλά τον κυματισμό της σημαίας μας..."

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, ο οποίος και υπεδέχθη επισήμως στα Προπύλαια του Ναού, τον αφιχθέντα Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλο.

Ακολούθως, στην παρακείμενη αίθουσα του Ναού, ο Δήμαρχος Ναούσης ανεκήρυξε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Επίτιμο Δημότη της Ηρωικής Πόλεως Ναούσης.

Στην ευχαριστήρια προσλαλιά του, ο Εξοχωτατος κ. Πρόεδρος ,είπε μεταξύ άλλων: "...Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα, ακόμα και με το αίμα μας, έχοντας συμμάχους το Θεό και το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου... Θα προσπαθήσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, με γνώμονα το μαρτύριο και τη θυσία των Ηρώων της Ναούσης".

Εν συνεχεία, στη γέφυρα της Αραπίτσας, όπου, την Κυριακή του Θωμά του 1822, 13 ηρωίδες Ναουσαίες προτίμησαν, έχουσες αγκαλιά τα παιδιά τους, να κατακρημνισθούν και όχι να παραδοθούν, τελέσθηκε Τρισάγιο, κατατέθηκε στεφάνι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφωνήθηκε ομιλία από Καθηγητή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ, Ηλία Κουσκουβέλη, και παρουσιάστηκε αναπαράσταση του χορού και της κατακρημνίσεως των Ναουσαίων γυναικών.

Οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαμπρή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, υπό καταρρακτώδη βροχή, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.













































































ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Ι.Μ.ΣΥΡΟΥ