Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ









Στον Ιερό Θεομητορικό Ναό της Παναγίας Θεοσκεπάστου, στη Χώρα της Άνδρου, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευδόκιμο Φραγκουλάκη, και όλους τους Εφημερίους της Άνδρου.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, απένειμε το Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως σε τέσσερις συνταξιοδοτηθέντες Εκπαιδευτικούς της Άνδρου, τιμώντας την επί δεκαετίες προσφορά τους στην εκπαίδευση και μόρφωση των Ανδρίων μαθητών, και τίμησε με το Μετάλλιο της Ι.Μητροπόλεως την Ανδριώτισσα Μητέρα και Σύζυγο ναυτικού,ειπών ότι "η Ανδριώτισσα γυναίκα κράτησε το βάρος της οικογενειακής ευθύνης στους ώμους της, αυτή έχει κρατήσει την οικογένεια, αυτή έχει μεγαλώσει γενιές Ανδρίων μόνη της, αυτή τιμά τον κόπο και το μόχθο του ναυτικού συζύγου της, αυτή έχει κλάψει μόνη της πολλές φορές πληγωμένη απότη σαΐτα του θανάτου,όταν οι καμπάνες των Εκκλησιών σήμαιναν πένθιμα, αναγγέλλοντας ναυάγιο και χαμούς στη θάλασσα Ανδρίων ναυτικών", και κατέθεσε το Μετάλλιο και το αναμνηστικό Πιττάκιο στο Ναό της Θεοσκεπάστου, έως ότου ιδρυθεί Σύλλογος Γυναικών Ναυτικών Άνδρου, ο οποίος θα το παραλάβει.


Τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β'ευχαρίστησε εκ μέρους των τιμηθέντων εκπαιδευτικών με εγκάρδιους λόγους ο κ. Κωνστ.Κωσταράς.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ετέθη επικεφαλής της πανδήμου λιτανεύσεως της αγίας εικόνος της Θεοσκεπάστου, η οποία κατέληξε στην Πλατεία Γηροκομείου,όπου χαιρετισμό προς το λαό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης και ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση κ. Ιωάννης Καπάκης, Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και ανεπέμφθη δέηση υπέρ του Εμπειρίκειου Γηροκομείου και των περιθαλπομένων σ` αυτό και επηνέθη ο Ευεργέτης του Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, καθώς και οι αείμνηστοι ιδρυτές του.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' είπε, μεταξύ άλλων ότι "όπως μας δίδαξαν οι πατέρες μας, μεταξύ των άλλων μας στήριξε το ήθος, που εκφράζεται στους στίχους του ποιητή για τον Κωνστ. Κανάρη `το χέρι που άτρεμο έσπειρε το θάνατο με το δαυλό - το φοβερό το χέρι –τώρα ταπεινωμένο και τρεμάμενοστην Παναγία ανάβει εν' αγιοκέρι". και αυτό το ήθος, με το οποίο μεγαλώσαμε, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να το αλλάξει ή να το αλλοιώσει στην ψυχή του λαού μας και ιδιαίτερα των νέων παιδιών μας, γιατί μόνο με αυτή την πίστη και την αγάπη για την Πατρίδα και την Ορθοδοξία και την Εκκλησία μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς"

Τη λιτανεία ακολούθησαν και οι σήμερα αφιχθέντες στην Άνδρο για την εορτή της Θεοσκεπάστου Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Αντ. Συρίγος,Νικ. Συρμαλένιος και Ιω.Μανιός.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Φιλαρμονικές του Δήμου Λουτρακίου και του Μουσικού Ομίλου Άνδρου, που πλαισίωσαν και λάμπρυναν τις εκδηλώσεις.

Στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτου ανεπέμφθη δέηση υπέρ των πνιγέντων Ανδρίων Ναυτικών και στη συνέχεια έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα ο Δήμαρχος Άνδρου και ο Πρόεδροςτου Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών Άνδρου.



























































\











































ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥhttp://www.imsyrou.gr/