Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Εκπέμπει sos το ιστορικό κελλί του "Άξιον Εστίν".


axiosesti-5

ROMFEA.GR | Κοντά στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές του Αγίου Όρους και σε μία τοποθεσία ευρύτερα γνωστή ως "Λάκκος του Άδειν" βρίσκεται το ιστορικό κελλί του "Άξιον εστίν".
Στο μικρό ναό του, την 11η Ιουνίου του 982 μ.Χ, ψάλθηκαν για πρώτη φορά προς την Παναγία μας τα λόγια που συνθέτουν τον πασίγνωστο Θεομητορικό ύμνο:
« Άξιον εστίν ως αληθώς,
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον
και μητέρα του Θεού ημών».
Τους στίχους αυτούς απήγγειλε για πρώτη φορά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και έπειτα εξαφανίστηκε προτρέποντας όλους τους χριστιανούς: 
- " Έτσι να ψάλλετε από δω και στο εξής στη Παναγία μας".
Έκτοτε και με απόφαση του Πατριάρχη, η εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, αποτελώντας σήμερα την εφέστιο αλλά και προστάτιδα εικόνα όλου του Αγίου Όρους.
Χάριν του παράδοξου αυτού θαύματος μετονομάσθηκε σε "Άξιον εστίν" και είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας.
Η εικόνα αυτή τυγχάνει ιδιαίτερης αγάπης και τιμής από ευλαβείς χριστιανούς ανά την υφήλιο.
Στο βιβλίο του Ανδρέου μοναχού με τίτλο "Το Άγιον Όρος", πληροφορούμαστε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα το θαύμα της αρχαγγελικής ωδής προς τη Θεομήτορα προσείλκυσε ασκητές απ' όλο το κόσμο.
Περιμετρικά του "Άξιον εστίν" δημιουργήθηκαν 50 καλύβες με ασκητές διαφόρων εθνικοτήτων αλλά και το ίδιο το κελλί αποτέλεσε το τόπο μετανοίας και ασκητικής βιωτής για Έλληνες, Ρώσους, Βούλγαρους και Ρουμάνους μοναχούς.
Όμως το σχίσμα του 1924 και ο διχασμός του Αγίου Όρους μεταξύ Παλαιού και Νέου Ημερολογίου δεν άφησε ούτε το κελλί ανεπηρέαστο.
Η ολιγοστή διαδοχή και η έλλειψη μοναστών οδήγησε το "Άξιον εστίν" σε εγκατάλειψη και πνευματικό μαρασμό.
Σήμερα, 90 χρόνια μετά, το ιστορικό αυτό κελλί παρουσιάζει σημαντικότατες φθορές οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο κρίσιμες.
Συγκεκριμένα:
1. Υπάρχει έντονο πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου
2. Είναι ανάγκη να γίνουν ειδικά αντιπλημμυρικά έργα και στεγανοποίηση των θεμελίων του κτιρίου
3. Τοίχοι με ρωγμές , διαλυμένες πτέρυγες κ.α.
Την ευθύνη του κελλιού την έχουν σήμερα, ο ιερομόναχος π. Λουκιανός και ο μοναχός Φιλούμενος και αγωνίζονται με πενιχρά μέσα να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές δυσκολίες που έχουν προκύψει, από τη πολυχρόνια εγκατάλειψη του κτιρίου.
Γενικότερα όλο το κελλί χρειάζεται ολική αναδόμηση η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ένταξή του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Ακόμη και η πιο ασήμαντη συνεισφορά είναι σημαντική.
________________________________________________
Με το κελλί μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ: 23770-41371, στις ώρες 9-12 π.μ., καθημερινά, εκτός Κυριακής, ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Ιερόν Κελλίον « Άξιον Εστίν», Καψάλα – Καρυές, Τ.Κ 630 86 Άγιον Όρος.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα romfea.gr