Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

Η Ιερά Σύνοδος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη ακολουθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία αποφάσισε να κάνει «like» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν από λίγες ημέρες δημιούργησε προφίλ στο Τwitter (@Ecclesia_gr), καθώς και στο Facebook με λογαριασμό «Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος - Ecclesia.gr»

Διαχειριστής και στα δύο μέσα του εγχειρήματος, ο Χρόνης Τσιανάκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος Διαδικτύου του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας. Η διαδικασία, όπως τονίζει, δεν έχει ωράριο καθώς απαιτείται συνεχής ενημέρωση. Από την άλλη, έχει πολύ καλή γνώση των θέσεων της Εκκλησίας, καθώς εργάζεται στο γραφείο Τύπου 15 χρόνια. Η δυσκολία περιορίζεται στο γεγονός ότι πλέον οι αναρτήσεις δεν απευθύνονται μόνο σε δημοσιογράφους, αλλά στο ευρύ κοινό. Οι αναρτήσεις είναι αποκλειστικά εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και είτε αφορούν την επικαιρότητα είτε το έργο των συνοδικών επιτροπών.

Στόχος είναι να γίνει γνωστό το έργο της Εκκλησίας και να γνωρίζει άμεσα ο κόσμος τις κοινωνικές της δράσεις. «Δεν λέμε κάτι διαφορετικό, οι θέσεις μας είναι οι ίδιες, απλώς ανοίξαμε παράθυρο» με την ηλικιακή ομάδα 25-45, με την οποία δεν είχαμε ιδιαίτερη επικοινωνία», αναφέρει ο Χρ. Τσιανάκας. Και στα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ειδήσεις είναι εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος χωρίς πολλούς «followers» και «like». Επίσης, σύμφωνα με τους διαχειριστές, δεν δημοσιεύονται τα σχόλια όσον αφορά το Facebook, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Εκκλησία δεν επιθυμεί η σελίδα της να γίνει σημείο αντιπαράθεσης, αλλά να μετατραπεί σε έναν δίαυλο επικοινωνίας.

[…] Ο επίσημος ιστότοπος της Εκκλησίας έχει αποκτήσει στο Facebook 1.500 «φίλους», ενώ 2.500 άτομα έχουν διαβάσει τη σελίδα της. Στο Twitter η ανταπόκριση κρίνεται από τους διαχειριστές ικανοποιητική καθώς μέχρι στιγμής την ακολουθούν περίπου 350 άτομα. Ταυτόχρονα, η Εκκλησία της Ελλάδας στον λογαριασμό της στο Twitter ακολουθεί ειδησεογραφικά και εκκλησιαστικά sites, όπως επίσης τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πάπα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αμερική.

Πηγή: Έθνος/ Αφροδίτη Καρίμαλη