Τη χρήση κάθε πρόσφορου επικοινωνιακού μέσου για την προσέλκυση νέων στην λειτουργική ζωή των ενοριών της Μητρόπολης Τορόντο ζητά ο επιχώριος Επίσκοπος Σωτήριος.
Σε μακροσκελή επιστολή προς τους ιερείς της εκκλησιαστικής του επαρχίας ο Μητροπολίτης Τορόντο ζητά από τους ιερείς, τα διοικητικά συμβούλια των ενοριών και τους επικεφαλής των κατηχητικών σχολείων να προστρέξουν, να εντοπίσουν και να προσκαλέσουν στα κατηχητικά σχολεία όλους εκείνους οι οποίοι βαπτίστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στους κατά τόπους ιερούς ναούς της Μητρόπολης.
Οι οδηγίες του Μητροπολίτη Τορόντο είναι σαφείς απευθυνόμενος σε κάθε ιερέα ξεχωριστά, καλώντας τον «Να φροντίσει να έλθει σε επικοινωνία μαζί τους (σ.σ. με τα παιδιά) και να τους καλέσει στα κατηχητικά σχολεία». Όπως σημειώνει ο κ. Σωτήριος, «αυτό βέβαια, δεν γίνεται αυτόματα. Πρέπει να δουλέψει πολύ ο ιερέας με τους συνεργάτες του, Διοικητικό Συμβούλιο, Φιλόπτωχο Αδελφότητα, κατηχητές και κατηχήτριες».
Μάλιστα, προτείνει τη χρήση όχι μόνο παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας, αλλά την ευρεία χρήση της τεχνολογίας και των διευκολύνσεων που δίνουν τα socialmedia. «Ευτυχώς, ο τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους σήμερα, λόγω της καταπληκτικής τεχνικής προόδου, είναι πολύ εύκολος. Ο κάθε ιερέας συνεχώς και αδιαλλείπτως πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα επικοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Τορόντο.
Αναλυτικά η επιστολή του Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριου έχει ως εξής:
Η επιστολή μου αυτή αναφέρεται σε ορισμένα θέματα, για τα οποία πολλές φορές μιλήσαμε στο παρελθόν, αλλά και εφέτος σε όλες τις τοπικές συνάξεις τις οποίες είχα μαζί σας. Ο σκοπός είναι ένας και μοναδικός. Να αφήσουμε τις εκκλησίες μας με περισσότερους εκκλησιαζομένους απ΄ότι βρήκαμε ή έχουμε και φυσικά περισσότεροι να οδηγηθούν και να κληρονομήσουν την Βασιλεία του Θεού. Τα θέματα είναι: Κατηχητικά σχολεία. Οργάνωση ελληνικής ορθόδοξης νεολαίας. Ιερόπαιδες. Χορωδίες. Θερινές κατασκηνώσεις.
Κατηχητικά Σχολεία
Το είχαμε ειπεί και άλλες φορές. Κάθε ιερέας πρέπει να εξετάσει τα ληξιαρχικά του βιβλία και να εύρει όλους εκείνους οι οποίοι εβαπτίσθησαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στον Ι.Ν. στον οποίο υπηρετεί. Να φροντίσει να έλθει σε επικοινωνία μαζί τους και να τους καλέσει στα κατηχητικά σχολεία. Αυτό βέβαια, δεν γίνεται αυτόματα. Πρέπει να δουλέψει πολύ ο ιερέας με τους συνεργάτες του, Διοικητικό Συμβούλιο, Φιλόπτωχο Αδελφότητα, κατηχητές και κατηχήτριες. Ευτυχώς, ο τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους σήμερα, λόγω της καταπληκτικής τεχνικής προόδου, είναι πολύ εύκολος. Ο κάθε ιερέας συνεχώς και αδιαλλείπτως πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα επικοινωνίας.
Οργάνωση ελληνικής ορθόδοξης νεολαίας
Κάθε εκκλησία πρέπει να έχει οργανωμένη ορθόδοξη νεολαία. Δεν νοείται να μή ενδιαφέρεται η εκκλησία για την νεολαία και μετά να πασχίζει να τους ξανασυγκεντρώσει κοντά της όταν νυμφευθούν ή υπανδρευθούν. Η χριστιανική ζωή επί της γης αρχίζει με το βάπτισμα και τελειώνει με την κηδεία. Η εκκλησία πρέπει συνεχώς και αδιαλλείπτως να ενδιαφέρεται για τα παιδιά της και να τα κρατά στην αγκαλιά της. Ο κάθε ιερέας αν δεν έχει οργανωμένη ελληνική ορθόδοξη νεολαία, πρέπει να αποκτήσει. Τούτο θα το επιτύχει με την συνεργασία του διευθυντή νεολαίας, π. Θ. Παρασκευόπουλου και του συμβουλίου Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας στον Καναδά.
Ιερόπαιδες
Με εξαίρεση τις ιεραποστολικές κοινότητές μας, κάθε άλλη κοινότητα πρέπει να έχει τουλάχιστον δώδεκα ιερόπαιδες, άνω των δώδεκα ετών έκαστον, οι οποίοι να υπηρετούν στην εκκλησία σε κάθε Λειτουργία και άλλες ιερές Ακολουθίες. Εάν υπάρχει στην εκκλησία καλό κατηχητικό και καλή οργάνωση ελληνικής ορθόδοξης νεολαίας, ο ιερέας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να έχει καλούς ιερόπαιδες. Οπως επανειλημμένα στο παρελθόν έχω γράψει και έχω ειπεί στις συνάξεις των ιερέων, ο κάθε ιερέας θα πρέπει να έχει σύναξη με τους ιερόπαιδες κάθε δεύτερη εβδομάδα και να τους διδάσκει τα πρέποντα. Θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να αποκτήσει καλούς ιερόπαιδες ο ιερεύς, ο οποίος έχει μέσα στο Ιερό ηλικιωμένους ανθρώπους να τον υπηρετούν ή πολύ μικρά παιδιά, κάτω των δώδεκα ετών. Τα παιδιά ηλικίας δώδεκα, δεκαοκτώ ετών που πρέπει να υπηρετούν ως ιερόπαιδες, δεν αισθάνονται άνετα να υπηρετούν με πολύ μικρότερα παιδιά, αλλά και με πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους μέσα στο Ιερό.
Ο ιερεύς πρέπει να καθοδηγεί τους ιερόπαιδες και να τους διδάσκει, ότι πρέπει να έρχονται στην εκκλησία στην ώρα τους, ότι πρέπει να είναι καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι. Ακόμη και τα παπούτσια τους πρέπει να είναι γυαλισμένα. Το να υπηρετεί κάποιος σαν ιερόπαις, είναι εξαιρετικό. Δεν θα μπορέσει όμως ο ιερέας να εμπνεύσει τον ιερόπαιδα, εάν ο ίδιος δεν είναι καθαρός, ευπρεπής και καλά ενδεδυμένος. Όταν ο ιερεύς πηγαίνει να λειτουργήσει ατημέλητος, με μπλού τζήνς και με υποδήματα γυμναστικής, να μη περιμένει από τους ιερόπαιδες να είναι καθαροί και ευπρεπείς. Δυστυχώς, έχουμε ιερείς οι οποίοι κάμνουν αυτό, ευτυχώς όμως ελάχιστοι και ελπίζω από εδώ και στο εξής να μη παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο αυτό.
Οι ιερόπαιδες πρέπει μετά την Μεγάλη Είσοδο να είναι πέριξ της Αγίας Τραπέζης. Να κρατούν στα χέρια τους το βιβλιαράκι με την Θ. Λειτουργία και να παρακολουθούν την Θ. Λειτουργία. Να απαγγέλουν μαζί με τον ιερέα και όλο το λαό, το Πιστεύω και το Πάτερ ημών στις δύο γλώσσες. Να γονατίζουν κι αυτοί όταν είναι γονατιστός ο ιερέας.
Χορωδία
Είναι γεγονός, ότι η σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητρόπολης, με τα πολλά παραρτήματά της, έχει κάμει βασικό και σπουδαίο έργο στο θέμα της βυζαντινής μουσικής. Όντως απεφοίτησαν από την σχολή Βυζαντινής Μουσικής, ορισμένοι καλοί μαθητές της και είναι καλοί βυζαντινοί ιεροψάλτες. Αυτό είναι πολύ θετικό για την Εκκλησία μας. Δυστυχώς, όμως, έχει και κάποια αρνητική επίδραση, στο θέμα των χορωδιών. Ο κάθε Ι. Ναός πρέπει να έχει βυζαντινούς ιεροψάλτες, αλλά πρέπει να έχει και καλά οργανωμένη χορωδία, η οποία να ψάλει κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας. Μία καλή χορωδία βοηθεί τους εκκλησιαζομένους να προσεύχονται καλύτερα και ουσιαστικότερα.
Θερινές κατασκηνώσεις
Μέχρι τώρα λειτουργούν θερινές κατασκηνώσεις στην Βρετανική Κολομβία, στην Μανιτόμπα στο Οντάριο και στο Κεμπέκ. Το πνευματικό έργο το οποίο γίνεται στις θερινές κατασκηνώσεις είναι έργο βάθους. Είναι αποδεδειγμένο, ότι όσα παιδιά λαβαίνουν μέρος σε θερινές κατασκηνώσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία μένουν μέσα στην Εκκλησία για όλη τους την ζωή. Για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να εργαστούμε όλοι περισσότερο για τις θερινές κατασκηνώσεις. Εχω συζητήσει το θέμα αυτό με όλους τους ιερείς μας, σε όλο τον Καναδά. Κάθε καλοκαίρι πρέπει να λειτουργεί κατασκήνωση μιας περιόδου (μία εβδομάδα) στις εξής επαρχίες: 1. British Columbia 2. Alberta 3. Saskatchewan 4. Manitoba 5. Ανατολικό Καναδά. Κατασκήνωση μιας περιόδου πρέπει να λειτουργεί και στο νοτιοδυτικό Οντάριο και πρέπει να οργανώνεται από τις Κοινότητες, Windsor, Sarnia, Chatham, London και Kitchener. Στο υπόλοιπο της επαρχίας του Οντάριο, πρέπει να λειτουργεί κατασκήνωση τριών ή τεσσάρων περιόδων. Στην επαρχία του Κεμπέκ πρέπει να λειτουργεί ετησίως κατασκήνωση δύο ή τριών περιόδων.
Σημείωση: Εσωκλείεται ονομαστικός πίνακας ιερέων και δίπλα αναγράφεται ο ελάχιστος αριθμός κατασκηνωτών από την εκκλησία σας.
Παρακαλώ όλους τους ευλαβεστάτους ιερείς μας, να μελετήσουν με προσοχή το γράμμα μου αυτό και να φροντίσουν, ώστε όλα τα ανωτέρω να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.
Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, περιμένω έκθεση από τον κάθε ιερέα, η οποία να λέγει ακριβώς ποια είναι η κατάσταση στην κοινότητά του για τα ανωτέρω θέματα.
Θεωρώ τα θέματα αυτά τόσο σπουδαία για την πνευματική ζωή της Εκκλησίας μας και των κοινοτήτων μας και γι αυτό θα αναμένω έκθεση του κάθε ιερέως για τα θέματα αυτά, κάθε τρίμηνο.
Μέχρι πρότινος πολλοί ιερείς μου έλεγαν, “εσείς φταίτε Σεβασμιώτατε, γιατί δεν είσθε αυστηρός”. Τώρα μερικοί μου λένε, “μας ταράζετε με το ζήτημα των μεταθέσεων”. Μία παροιμία λέγει. “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” Σας πληροφορώ, ότι το καλοκαίρι του 2014 θα γίνουν μεταθέσεις ιερέων. Ένα από τα κριτήρια θα είναι και το κατά πόσο ο ιερέας ανταποκρίθηκε σωστά στα ανωτέρω θέματα.
Αναμένεται εντός του 2014 να χειροτονηθούν τρεις νέοι ιερείς απόφοιτοι της Θεολογικής μας Ακαδημίας. Οχι μόνο θα γίνουν μεταθέσεις ιερέων στο 2014, αλλά ίσως και ορισμένοι να συνταξιοδοτηθούν. Ορισμένοι, κάπως ηλικιωμένοι ιερείς, φέρουν σοβαρά σημάδια κόπωσης και επομένως πρέπει να απαλλαγούν των ιερατικών τους καθηκόντων.
Ενα άλλο θέμα το οποίο πολύ σοβαρά με απασχολεί, είναι το θέμα βοηθών ιερέων σε ορισμένες από τις κοινότητές μας. Με το σύστημα το οποίο έχουμε, να πληρώνονται οι ιερείς μας από τις κοινότητές μας, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να πείσουμε ορισμένες από τις κοινότητές μας, ότι χρειάζεται να υπάρχει και δεύτερος ιερέας στην εκκλησία.
Πιστεύω, ότι με την επιστολή μου αυτή, οι ιερείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πνευματική ζωή του ποιμνίου τους θα χαρούν και θα εργαστούν με την ψυχή τους για την επιτυχία των ανωτέρω σκοπών. Κάποιοι, ίσως, θα στεναχωρηθούν, γιατί η επιστολή αυτή τους ταράζει την ησυχία τους και τον τρόπο ζωής τους μέχρι τώρα.
Γνωρίζετε όλοι σας, ότι δεν επεζήτησα ποτέ και δεν με ενδιαφέρουν οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα. Αυτό που με ενδιαφέρει και για το οποίο υποφέρω και πονώ, είναι η πρόοδος της Εκκλησίας μας.
Καλώ όλους σας, να συμπονέσετε μαζί μου και να συνεργασθείτε. “Εἰ ξυμπονήσεις καί ξυνεργάσει σκόπει”. Το είπε η Αντιγόνη στην Ισμήνη στην αρχαία τραγωδία και σημαίνει, εάν συμπονείς, φρόντισε και να συνεργαστείς.
Μπροστά μας είναι η περίοδος της νηστείας των Χριστουγέννων. Καλούμεθα όλοι να ετοιμαστούμε πνευματικά για να δεχθούμε τον Άρχοντα Ειρήνης. Παρακαλώ Αυτόν τον Αρχοντα Ειρήνης, τον Κύριο Ιησού, να βασιλεύει στις καρδιές όλων μας και να μας ενδυναμώνει, ώστε ειρηνικά να προχωρούμε και να επιτελούμε τον καθήκον μας, ο καθένας μας σωστά.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ