Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

.Γιορτάζουμε σήμερα 17 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Προφήτου Δανιήλ και των Αγίων τριών Παίδων, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Προφήτης Δανιήλ είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες και έζησε τον  6ο - 7ο αιώνα π.Χ. Άνηκε στη φυλή του Ιούδα, ήταν από βασιλικό γένος και γεννήθηκε στην Άνω Βηθαρά. Νήπιο ακόμα, οδηγήθηκε μαζί με τους γονείς του αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα. 

 Με την πρόνοια του Ναβουχοδονόσορα, ο Δανιήλ (που ο αυτοκράτορας μετονόμασε Βαλτάσαρ) με τους τρεις Εβραίους νεαρούς, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ, σπούδασαν στην αυτοκρατορική αυλή. Επειδή η απόδοσή τους στις σπουδές ήταν άριστη, όταν ενηλικιώθηκαν ο βασιλιάς τους έδωσε μεγάλη θέση στο κράτος. Μάλιστα ο Δανιήλ είχε το χάρισα να ερμηνεύει όνειρα και αργότερα προφήτευσε και τον ερχομό του Κύριου.


Κάποτε ο Ναβουχοδονόσωρ, έκανε δική του χρυσή εικόνα και απαίτησε απ'όλους να την προσκυνούν. Ο Δανιήλ έλειπε τότε σε αποστολή. Ήταν όμως οι τρεις παίδες, που δεν προσκύνησαν την εικόνα. Αμέσως καταγγέλθηκαν στο βασιλιά. Αυτός τους είπε ότι, αν πράγματι δεν προσκύνησαν, τους περιμένει το καμίνι της φωτιάς. Τότε οι τρεις παίδες απάντησαν: «Άκου βασιλιά, ο ουράνιος Θεός, τον οποίο εμείς λατρεύουμε, είναι τόσο δυνατός, που μπορεί να μας βγάλει σώους και αβλαβείς από το καμίνι της φωτιάς και να μας σώσει από τα χέρια σου. Αλλά και αν ακόμα δεν το κάνει, να ξέρεις ότι τους θεούς σου δε λατρεύουμε και την εικόνα σου δεν προσκυνάμε». Πράγματι, όταν τους έριξαν στη φωτιά, οι τρεις παίδες βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με τον Δανιήλ, όταν ο Δαρείος τον έριξε στο λάκκο των λεόντων, επειδή έκανε την προσευχή του, ενώ ο βασιλιάς είχε διατάξει για 30 μέρες να μη κάνει κανείς ιδιαίτερη προσευχή. Βλέποντας το θαύμα ο Δαρείος, κράτησε τον Δανιήλ στην αυλή του, όπου εκεί παρέμεινε και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΔΑΝΙΗΛ: (εβραϊκή λέξη) = η θεία δίκη.

Απολυτίκιο:
Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα! Εν τη πηγή της φλογός, ως επί ύδατος αναπαύσεως, οι Άγιοι τρεις παίδες γάλλοντο, και ο Προφήτης Δανιήλ, λεόντωv ποιμήv, ως προβάτων εδείκνυτο. Ταις αυτών ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.


Σήμερα εορτάζουν οι πυροσβέστες, ευχόμαστε χρόνια Πολλά στον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και τoν ευχαριστούμε για την μεγάλη προσφορά στο νησί μας.Αγιασμός πυροσβεστικού οχήματος ΣΕΔΑ 3 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ Δωρόθεο ΄Β
 στην Ι.Μ  Παναχράντου Άνδρου, Ιούλιος 2011.

Πυρκαγιά στο χωρίο "Βραχνού", καλοκαίρι 2012
Από τον Αγιασμό μετά την δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στην Μονή Παναχράντου στις 27 Μαρτίου 2011

Δεντροφύτευση από τον ΣΕΔΑ στη Μονή Παναχράντου στις 27 Μαρτίου 2011