Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν λάβετε, φάγετε

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διανέμει καθημερινά 10.000 συσσίτια

Της Ιφιγενειας Διαμαντη, από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο οικουμενικός χαρακτήρας του χριστιανισμού πρεσβεύει τη βοήθεια προς όλους όσοι την έχουν ανάγκη και είναι διάχυτος, διδακτικός και προτρεπτικός στα εκκλησιαστικά κείμενα.
Εφαρμόζοντας τον Λόγο του Ιησού στην πράξη, η Εκκλησία αναλαμβάνει πολλές «αποστολές αγάπης», ιδιαίτερα σε καιρούς όπως αυτοί που διανύει η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, χωρίς οι περισσότερες να γίνονται γνωστές - άλλωστε, δεν είναι αυτός ο σκοπός.
Αυτό που έχει κομβική σημασία για την Εκκλησία είναι ότι «ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, φύλου, γλώσσας, βοηθάμε όποιον μας χτυπά την πόρτα», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής της «Αποστολής» του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Κωστής Δήμτσας.


Το «μωσαϊκό»
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που διανέμονται από τις 72 ενορίες της σε καθημερινή βάση όλον τον χρόνο, μοιράζονται 10.000 μερίδες σε 5.000 συνανθρώπους μας, άνδρες και γυναίκες (με την αναλογία να διαμορφώνεται περίπου στο 50% - 50%). Το «μωσαϊκό» των ανθρώπων που προστρέχουν αποτελούν πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστήσαντες, άστεγοι, άνεργοι, άποροι, αποφυλακισμένοι, ουσιοεξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς, ηλικιωμένοι, θύματα trafficking αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της «Αποστολής» για την περίοδο 2010 - 2011 σε ό,τι αφορά τη διανομή συσσιτίου, το 60% των σιτισθέντων είχε χώρα καταγωγής την Ελλάδα, το 16,6% χώρες της Αφρικής, το 13,8% προερχόταν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και το 9,6% καταγόταν από χώρες της Ασίας. Ενδιαφέρον στοιχείο; Το γεγονός ότι η σύνθεση του «μωσαϊκού» έχει εντυπωσιακά μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες, οπότε η οικονομική κρίση εντάθηκε ακόμα περισσότερο.
Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πατώντας ΕΔΩ