Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κλαδεύοντας ιστορία 800 και πλέον χρόνων!


Έξι ώρες η πυροσβεστική Άνδρου τη Τετάρτη 3/12 κλάδευε τα δύο τεράστια πλατάνια 800 και πλέον ετών, τα οποία δεσπόζουν στον αυλόγυρο της Μονής Παναχράντου. Με δεξιοτεχνία και επαγγελματισμό οι πυροσβέστες πέτυχαν να κατεβάσουν τεράστια κομμάτια κλαδιών βάρους εκατοντάδων κιλών το καθένα από ύψος 12 μέτρων, τα οποία έκοψαν για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Σε μερικά σημεία το ύψος κάθε πλάτανου ξεπερνά τα 20 μέτρα. Οι πυροσβέστες δούλεψαν όμως σε χαμηλότερο ύψος (περίπου 12 μέτρων) για να κόψουν μερικά από τα πιο ογκώδη και ξερά κλαδιά ώστε να μην πέσουν στο αυλόγυρο του μοναστηριού, ο οποίος στις μεγάλες γιορτές γεμίζει με κόσμο. Και όπως είναι γνωστό πλησιάζουν Χριστούγεννα και η Μονή αναμένεται να δεχτεί εκατοντάδες επισκέπτες.

Τα δύο αυτά πλατάνια υπολογίστηκαν από ειδικό πως είναι τουλάχιστον 800 χρόνων. Συνεπώς ήταν εκεί τα χρόνια της Φραγκοκρατίας (!) και της Τουρκοκρατίας! Ήταν εκεί στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης (!) και είδαν την Άνδρο να ξανοίγεται στις θάλασσες του 19ου και του 20ου αιώνα! Και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας!

Στις επόμενες εβδομάδες γεωπόνος-δασολόγος θα τα εξετάσει και θα γίνει η απαραίτητη εκτίμηση και η προετοιμασία για να καθαριστούν καθένα με τη σειρά του από τα επιπλέον πολύ υψηλά ξερά κλαδιά. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η έκταση τους και θα αρχίσει σταδιακά η αννέωση τους. Ειδικοί εκτιμούν πως μετά τον καθαρισμό τα δύο αυτά αιωνόβια δέντρα μπορούν να ζήσουν αρκετές εκατοντάδες χρόνια ακόμα!

Φυσικά μετά την εξάωρη προσπάθεια οι πυροσβέστες στρώθηκαν γύρω από το τραπέζι με την παραδοσιακή μακαρονάδα του πατέρα Ευδόκιμου...

Περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες, ακολουθούν μετά το τέλος του άρθρου.







Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα "Εν Άνδρω"