Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟ



Η Ιερά Μονή Παναχράντου-Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου εόρτασε χθες πανδήμως την ιερά μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της Αγίου Παντελεήμονος, η τιμία Κάρα του οποίου από αιώνων τεθησαύρισται σ' αυτήν.
Το πρωί, στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Ευδοκίμου, των Πατέρων της Μονής και Εφημερίων της Άνδρου και με την παρουσία του Επάρχου Άνδρου κ. Δημητρίου Λάσκαρη, του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, του Λιμενάρχου Άνδρου, Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μεγάλου πλήθους Ανδρίων πιστών και παρεπιδημούντων προσκυνητών, οι οποίοι προσήρχοντο από χθες να τιμήσουν τον Μεγαλομάρτυρα και να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα, με την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων υγειονομικής προστασίας.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον επί δεκαετία ευόρκως διακονούντα τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσσαριάς Πρεσβύτερο Δημοσθένη Μοναχό.
Κατά τη λιτάνευση της τιμίας Κάρας και της ιεράς Εικόνας του Αγίου, στον πλάτανο του αύλειου χώρου της Μονής, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ζωής του Αγίου Παντελεήμονος, ως Μεγαλομάρτυρος, Φιλανθρώπου, Ανάργυρου και Ιαματικού ιατρού.
Εξ αφορμής δε του γεγονότος ότι η Ιερά Μονή έχει κτήτορα τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίσουν να την επισκέπτονται, υπό οποιαδήποτε σύγχρονη ιδιότητά της, ως υπενθύμιση προς όλους των Χριστιανικών καταβολών του περίλαμπρου αυτού Ναού και του διαχρονικού συμβολισμού του για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, ο οποίος υπήρξε επί 1.000 χρόνια ο Καθεδρικός Ναός της Ελληνικής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου και επίκεντρο Ιεραποστολικών αποστολών για τη διάδοση της Ορθοδοξίας στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.
Ευχαρίστησε, τελος, και συνεχάρη για την προφορά και το έργο τους, τους Πατέρες της Μονής Αέτιο και Φιλάρετο και ιδιαιτέρως τον Ηγούμενο Αρχιμ. Ευδόκιμο Φραγκουλάκη, ο οποίος επί 64 έτη διακονεί με αυταπάρνηση την Ιερά Μονή, προς τον οποίο ευχήθηκε εγκάρδια για την επιούσα ονοματική του εορτή και του προσέφερε αντίγραφο της αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης Παναγίας της Τήνου.
Ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος, Αρχιμ. Ευδόκιμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής Κορθίου για την αγάπη τους και τη στήριξή τους προς την Ιερά Μονή.
Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ χοροστάτησε κατά τον εόρτιο Εσπερινό στην Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης Αποικίων, επί τη ιερά μνήμη της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.










































ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΙΜΣΥΡΟΥ