Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ.

Το πρωί της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018, ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Ευδόκιμος, η Λαμπροφορεμένη Πανάχραντος άνοιξε τις πύλες για να υποδεχτεί όλους όσους ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων για να ευχηθούν στον πολιό γέροντα και καθηγούμενο κ. Ευδόκιμο για τα ονοματήρια του και να συμπροσευχηθούν στην κατανυκτική Αρχιερατικη Θεία λειτουργία που τελέστηκε κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου όστις χοροστάτησε και στον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής συνεπικουρούμενος υπό των Παναχραντινών πατέρων και ιερέων της νήσου Άνδρου στο υπερχιλιετές καθολικό της μονής που έκτισε ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961μ.Χ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος εκήρυξε τον θείο Λόγο, αναφερθείς στον βίο και τις αρετές του Αγίου, στην αρετή της δικαιοσύνης και της ευθύτητας στους χαλεπούς καιρούς μας και τη προσωπικότητα του καθηγουμένου, ενώ ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας και τον Σεπτό Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ και την Ιερά Μονή για τη φιλοξενία και την αγάπη προς το πρόσωπο του. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και καθηγητής της Πατρολογίας π. Νικόλαος Ιωαννίδης,ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου π. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Στάμος, ο π. Παναγιώτης Μανιδάκης από τη Βόρεια Άνδρο και η γερόντισα Παρθενία της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Αγίας από το Μπατσί της Άνδρου.
Το αναλόγιο ελαμπρύνθη τω όντι υπό των μουσικολογιωτάτων και εκλεκτών φίλων της μονής Ζαγοραίου Σταμάτη από το Κόρθι, Λιοπύρου Κωνσταντίνου από τη Μεσσαριά, Ζήσιμου Δαυίδ και Ηλία Μογλενίδη από το Αμύνταιο της Φλώρινας με χοράρχη τον καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής κ. Ζήσιμο Γεώργιο.
Παρέστησαν για να ευχηθούν ο έπαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης Δημήτριος, ο δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης Θεοδόσιος, ο αντιδήμαρχος Χώρας Άνδρου κ. Λάσκαρης Δημήτρης και ο ναύαρχος εν αποστρατεία κ. Γκιώνης Ντίνος. 
 Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο συνοδικό της Ιεράς Μονής Παναχράντου προσεφέρθη ο καφές και κατόπιν ακολούθησε τράπεζα. Το μοναστήρι ήταν κατάμεστο από Ανδριώτες και παρεπιδημούντες ούτως ώστε κρίθηκε απαραίτητο να στρωθεί και δεύτερη τράπεζα ενώ προσεφέρθη και φαγητό που ετοίμασε ο εκλεκτός φίλος της μονής από το Κόρθι Μουστάκας Θοδωρής. 
Τέλος, στον αύλειο χώρο κάτω από το γεροπλάτανο μπροστά από τη πύλη της μονής η Μαίρη Ψαρρού από τη Καππαριά με φωνή αηδονιού τραγούδησε παραδοσιακά άσματα με την εκλεκτή συνοδεία του Βαγγέλη Λουσίδη στο βιολί και του Γιάννη Ψαρρού στο λαούτο.
 Μία από τις ομορφότερες εκπλήξεις της ημέρας ήταν η διακριτική παρουσία του χορευτικού ομίλου Υδρούσας για δεύτερη συνεχόμενη φορά με επικεφαλής τον δάσκαλο Στάθη Κωστόπουλο και τα μέλη Εύη Μπατή, Ιωάννα Κωστοπούλου και Κατσίκη Σταύρο οι οποίοι χορέψανε ανδρειώτικους και καβοντορίτικους χορούς προς τέρψιν και αναψυχήν όλων, προσκαλώντας και τον γέροντα Ευδόκιμο να συμμετάσχει.
Η εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία δύο ποιημάτων που έγραψαν η Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα από τη Χώρα της Άνδρου και η Κατίνα Καλογήρου Παλαιοκρασσά από τις Στενιές.  Αυτή η εκδήλωση προς τιμήν του γέροντα έχει την απαρχή της σε ένα θαυμάσιο άνθρωπο της κοινωνίας της Άνδρου που δεν υπάρχει πια κοντά μας, την Ευτυχία Μπόνη Μπάρκουλα η οποία υπήρξε ποιήτρια 3000 ποιημάτων και που κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Ευδοκίμου ερχόταν να απαγγείλει ένα ποιήμα στον γέροντα μαζί με την έτερη ποιήτρια από τις Στενιές, την Αικατερίνη Καλογήρου Παλαιοκρασσά.  Στη μνήμη της λοιπόν αλλά και προς τιμήν του γέροντα Ευδόκιμου, του γέροντα με την ανεκτίμητη προσφορά στο νησί και την εκκλησία καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια μετά το πέρας του γεύματος να ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις υπό την ονομασία "Ευδοκίμεια" που περιλαμβάνουν απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα.  Τα όγδοα "Ευδοκίμεια" έκλεισαν αργά το απόγευμα στη μικρή κουζίνα του γέροντα.  

 












Πολυσέβαστε πολυαγαπημένε γέροντα μας κ. κ. Ευδόκιμε,
ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ