Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Σύρου Δωρόθεος: «Αναίτια όσα έγιναν με το ΠΙΕΕΤ – Επανήλθε η ομαλότητα»


Για παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου «που δεν έπρεπε να γίνει και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος σχολιάζοντας την τροπολογία που ψηφίστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.

«Αναιτιολόγητα έγινε αυτό. Δεν υπήρχε κάτι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας» πρόσθεσε ο κ. Δωρόθεος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Ο Μητροπολίτης Σύρου σχολίασε και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνολογοι ακούστηκαν στη Βουλή χωρίς δυνατότητα για αντίλογο. Όσο για την επιστολή του Αρχιεπισκόπου ανεγνώσθη αποσπασματικά. Δεν με κάλεσε  κανείς να κάνω παράσταση στη Βουλή».

Όπως εξήγησε με την απόφαση του 2014 επί υπουργείας Λοβέρδου «ως εποπτεύων το ίδρυμα ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θεωρώ ότι ο πρόεδρος του νομικού προσώπου (σ.σ. ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου) πρέπει να ψηφίζει για γενικό γραμματέα και αντιπρόεδρο και το Συμβούλιο της Επικρατίας το 2015 ομόφωνα έκρινε ότι οι διατάξεις αυτές είναι συνταγματικές».

Μιλώντας για την απόφαση του Α’ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας που διέταξε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση περί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής, ο κ. Δωρόθεος είπε ότι «επανήλθε η ομαλότητα» ενώ χαρακτήρισε ψευδές ότι με την τροπολογία Λοβέρδου, το 2014, το Ιερό Ίδρυμα περιήλθε στη δικαιοδοσία της εκκλησίας.

Όπως εξήγησε «από το 1976 το Ιερό Ίδρυμα υπάγεται στο κράτος και εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπ. Παιδείας που εγκρίνει προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Ουδέποτε η Εκκλησία είχε άλλη δικαιοδοσία παρά μόνο ότι ο εκάστοτε μητροπολίτης προεδρεύει στην επιτροπή».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ