Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Σεμινάριο Ποιμαντικής Επιμόρφωσης στην Ιερά Νήσο Τήνο



Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β' ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιμορφωτικού σεμιναρίου στην Ιερά Νήσο Τήνο στις αίθουσες του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν: "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ" και σ᾽αυτό συμμετείχαν κληρικοί από τα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η έναρξη του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε με Αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, με τη συμμετοχή των Ελλογιμωτάτων Εισηγητών, των ευλαβεστάτων Κληρικών, του Αντιπροέδρου και του Γεν. Γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και του Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.ΤΗ.Π.

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. κ. Αθηναγόρας επεσήμανε την σημασία της διοργάνωσης τέτοιων πιστοποιημένων επιμορφωτικών σεμιναρίων, με τα οποία η Εκκλησία επιμορφώνει τους κληρικούς της σε μία σειρά ποιμαντικών δράσεων και ευθυνών, ώστε οι δομές φροντίδας της οικογένειας να στελεχώνονται από Ιερείς που εκτός της χάριτος του Θεού, έχουν τον δικό τους ζήλο, αλλά και την γνώση που τόσο η θεολογία, όσο και οι επιστήμες ψυχικής υγείας προσφέρουν.

Τόνισε ότι το Ι.Π.Ε. είναι έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β', υλοποιημένο από το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., τον Πρωτοπρ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη και τους συνεργάτες τους.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη αγαστή συνεργασία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Επεσήμανε δε, ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', άνθρωπος ανοικτών οριζόντων, στήριξε από την αρχή την προσπάθεια αυτή και με την βοήθεια των συνεργατών του υλοποίησε το πρόγραμμα αυτό, κάτι που για τους κληρικούς θα είναι και βοήθεια, αλλά και θα τους παρέχει πιστοποιημένη βεβαίωση.

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, τον Ελλογιμ. Δρ. Γρηγόριο Βασιλειάδη, τον Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως πλοιοκτήτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες GOLDEN STAR FERRIES και SEA JETS, καθώς και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού για τη φιλοξενία του Σεμιναρίου, επεσήμανε ότι η Εκκλησία βλέπει τα προβλήματα της οικογένειας και δεν κλείνει τα μάτια της εμμένοντας στο χθες, αλλά προσπαθεί να ενισχύσει υγιείς σχέσεις, να διασώσει την ιερότητα του Μυστηρίου του Γάμου αντιμετωπίζοντας παρεκτροπές εκκοσμίκευσης, να συμβάλει ώστε γονείς και παιδιά να βρούνε την ταυτότητά τους με την επίγνωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης και ήθους, καθώς και να διαλεχθεί με το σήμερα. Ευχαρίστησε τον Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό για την διεξαγωγή του Σεμιναρίου, τους κυρίους Στυλ. Κοντακιώτη και Λουκά Τριανταφυλλόπουλο συνεργάτες της Αρχιερατικής Περιφερείας της Ιεράς Νήσου Τήνου, καθώς και τους Ιερείς που συμμετείχαν με ένθεο ζήλο και έδειξαν ότι δεν λειτουργούν στην προοπτική της αυτάρκειας, αλλά της επιμόρφωσης που βοηθά την αποστολή τους.


Εισηγήσεις ανέπτυξαν, ο Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου και ο Ελλογιμ. Δρ. Γρηγόριος Βασιλειάδης, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε.

Αξιοσημείωτος είναι ο διάλογος που έγινε σε όλες τις εισηγήσεις, με την συμμετοχή των κληρικών.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης














































ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΜΦΑΙΑ