Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΣΥΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΕΠΙ ΤΩ ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΩ ΤΗΣ 82ας ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΩΡΟΘΕΟΥ







Πλήθος πιστών υποδέχθηκαν σήμερα το απόγευμα στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου την ιερά και ευωδιάζουσα Εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής , η οποία διεκομίσθη στη Σύρο υπό της Ηγουμενευούσης Μοναχής Παρθενίας, επί τω συνεορτασμώ της 81ας Επετείου από της Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και της ιεράς μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου.
Την ιερά Εικόνα υπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Κηφισίας κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, οι Κληρικοί της Σύρου και ΚΛηρικοί από άλλα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Δούναβης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ τιμές απέδωσε άγημα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης.
Ακολούθως αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας τελέσθηκε Τρισάγιο επί του παρακειμένου τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, η Αρχιερατεία του οποίου συνεδέθη με τα γεγονότα της Ευρέσεως της Εκόνας του Αγίου Δημητρίου και της ανεγέρσεως του περικαλλούς Ναού, γι` αυτό και ετάφη στον περίβολο αυτού (+1961).
Αμέσως μετά, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του ΣΕβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, προ του πέρατος του οποίου ο Σεβασμιωτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στα γεγονότα της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στις 25 Μαΐου 1936 και στην θαυματουργό Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία για πρώτη φορά εξέρχεραι των ορίων της ομωνύμου Ιεράς Μονής της Άνδρου, ενώ ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τον Κλήρο και το λαό για την παρουσία τους.
Στη συνέχεια, ομίλησε διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε, και εκ μέρους των άλλων Ιεραρχών. τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' για την πρόσκλησή του, εμνήσθη της προ 14 ετών παρουσίας του στην πανήγυρι της Ευρέσεως της εικόνος του Αγίου Δημητρίου, κατά την οποία, ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης διεκόμισε λείψανο του Αγίου Δημητρίου, ομίλησε για τη θαυματουργική παρουσία του Αγίου στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών, τους οποίους κάλεσε στηρίζονται στις πρεσβείες της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου, ώστε να να ενισχύονται και να αντιμετωπίζουν νικηφόρα τις δυσκολίες της ζωής.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, τελέσθηκε ιερά Παράκληση και Αγρυπνία, άμα τω πέρατι της οποίας, κατά το έθος, οι ιερές Εικόνες της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Δημητρίου μετεφέρθησαν λιτανευτκώς πεζή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο αύριο θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.





























ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Ι.Μ.ΣΥΡΟΥ