Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΑΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Το πρωί του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2017 στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Αγίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου - Άνδρου κ.κ. Δωρόθεος Β΄ θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ετήσιο Μνημόσυνο της Μοναχής Ευγενίας, Ηγουμένης της Ιεράς Μονής (κατά κόσμον Αναστασία Μιτσικεδέλη), η οποία εγεννήθη στη Νιγρίτα Σερρών, την 16η Μαΐου 1929 και εκοιμήθη το πρωί του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2016 εις τας χείρας των μοναζουσών Παρθενίας και Παναρέτης από τις οποίες διηκονήθη με πολλή στοργή και αγάπη  τα τελευταία δύο έτη που αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα υγείας,   
Το 1961 προσήλθε και ενετάχθη στην ακμάζουσα τότε Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου και, εν συνεχεία, με την άδεια της Μονής μετέβη  εις Οινούσες, όπου παρέμεινε μέχρι το 1968.
Το 1968 επανήλθε δι` ολίγον στην Ιερά Μονή, από την οποία, και πάλι με την άδεια της τότε Ηγουμένης, μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βάθειας Χαλκίδος, όπου και εκάρη Μεγαλόσχημος την 23η Δεκεμβρίου 1973 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Νικόλαο.
Το 1993 επέστρεψε και πάλι στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στην οποία εγκατεβίωσε έως και την ημέρα της τελευτής της, διορισθείσα υπό του Μακαριστού Δωροθέου Α', το 1994, Ηγουμένη της Ιεράς αυτής Μονής, μετά την εις Κύριον εκδημίαν της εκ Ζακύνθου ορμωμένης Μοναχής Μακαρίας.
Η αείμνηστη Ηγουμένη Ευγενία διεκρίνετο για το ασκητικό και φιλακόλουθο φρόνημα και την αυστηρότητα ήθους και τρόπων, ευλαβείτο τους Ιερείς της Άνδρου, οι οποίοι διηκόνουν  τις λειτουργικές ανάγκες της Μονής, ηγάπα και εσέβετο τον Επίσκοπο, ο οποίος πάντοτε της ανταπέδιδε την αγάπη και το σεβασμό του.
Διετέλεσε ακοίμητος φύλαξ των ανεκτιμήτων χειρογράφων και κειμηλίων της Ιεράς Μονής, τα οποία μετά πολλού ζήλου διεφύλαξε, μεριμνήσασα και γιά την ανακαίνιση του μοναδικής αξίας κτηριακού συγκροτήματος της πολυαιωνίου αυτής Ιεράς και Σεβασμίας, ποτέ Ανδρώας-σήμερον δε γυναικείας- Μονής, επιτελέσασα πολλά έργα, εν μέσω πλείστων δυσχερειών, αναπτύξασα αδελφικούς δεσμούς με την Ιερά Μονή Πανοράματος Θεσσαλονίκης, Μοναχές της οποίας, με την άδεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β' και του αξίως διαδεξαμένου αυτόν και θεοφιλώς σήμερον διαποιμαίνοντος την Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Σεβασμιωτάτου κ. Ανθίμου, κατά καιρούς επεσκέπτοντο την Ιερά Μονή και συνέδραμον εις το έργο της.