Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ


Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας αυτού Αγίας Ανθίας, στον φερώνυμο Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου στο Μαρούσι, χοροστατούντος στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Στη λαμπρή πανήγυρη συμμετείχε πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως Κηφισίας καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου π. Ευδόκιμος συνοδευόμενος από τον π. Αέτιο που μετέφεραν την κάρα του Αγίου Παντελεήμονος και την χείρα της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης στο ναό για το διάστημα των εκδηλώσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής, τον βίο, όσο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ελευθερίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Έχουμε χρέος να ομολογούμε δημόσια την πίστη μας. Να μη ντρεπόμαστε για αυτήν, ούτε να την κρύβουμε. Οι διώκτες της Εκκλησίας αυτό επιδιώκουν, την άρνηση του Θεού και την ιδιωτική του λατρεία. Η δημόσια είναι αυτή που τους τρομάζει» .

Τόνισε ότι, το μήνυμα αυτό είναι διαχρονικό καθώς «Εάν δεν υπήρχε δημόσια ομολογία, δε θα υπήρχαν οι συνέπειες αυτές για την Εκκλησία, έως σήμερα» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί στην πίστη, στην ομολογία και να την υποστηρίξουμε, όπως μπορεί ο καθένας. Όχι με ζηλωτισμό και εκδίκηση, αλλά με σωστό αγώνα».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής Παναχράντου , π. Ευδόκιμο και την συνοδεία του που συνόδευσαν την κάρα του Αγίου Παντελεήμονος και την χείρα της Αγίας Μαρίνης, που τεθησαυρίζονται στο ιστορικό μοναστήρι της Άνδρου, καθώς και τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ευχόμενος καλή δύναμη.

Ο Ναός κατακλύστηκε από νωρίς από τους πιστούς, που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, καθώς και τα ιερά σεβάσματα, που εκτίθενται στον Ναό.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσκληθείς από τον οικείο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι ιερείς της Μητροπόλεως αλλά και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Γέροντας Ευδόκιμος με τον ιερομόναχο π. Αέτιο που μετέφεραν την κάρα του Αγίου Παντελεήμονος και την χείρα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον πανηγυρίζοντα ναό για το διάστημα των εόρτιων εκδηλώσεων.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας π. Νικάνωρ Καραγιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο νεαρό Επίσκοπο Ιλλυρικού Ελευθέριο, που «έζησε σε μια εποχή που η αλήθεια της πίστεως αναμετρήθηκε σκληρά με την πλάνη του κόσμου. Ο κόσμος τότε εδίωξε την πίστη. Προσπάθησε να εξοντώσει κάθε ίχνος της παρουσίας του Θεού. Να γιατί τότε τόσοι χριστιανοί υπέστησαν τόσους διωγμούς, τόσα βασανιστήρια και τόσα μαρτύρια. Ο άγιος Ελευθέριος λοιπόν και όλοι οι μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων ήταν ελεύθεροι από τα πράγματα και τις καταστάσεις του κόσμου. Ελεύθεροι από τους φόβους και τις επιθυμίες τους, από τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους, γι αυτό κατόρθωσαν με την χάρη του Θεού το ακατόρθωτο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μια τέτοια ελευθερία είναι ακατανόητη για τον σημερινό άνθρωπο. Δεν μπορείτε μας λέει να μιλάτε εσείς οι χριστιανοί για ελευθερία όταν διακηρύσσετε ότι είστε δούλοι του Θεού. Όταν μιλάτε για υπομονή και δεν αντιδράτε βίαια στα κακώς κείμενα. Ξεχνούν ασφαλώς όσοι υποστηρίζουν όλα αυτά ότι, οι πολλές επαναστάσεις και ανατροπές στην ιστορία σπάνια ξαλάφρωσαν το φορτίο της τυραννίας απλώς το μετέφεραν σε άλλους ώμους.

Ο π. Νικάνωρ κατέληξε πως «όποιος υποτάσσεται στον Θεό ελευθερώνεται από τον ίδιο του τον εαυτό, μας βεβαιώνει η πείρα των αγίων της Εκκλησίας. Μια τέτοια απελευθέρωση από τα δεσμά της αμαρτίας του κόσμου έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε το μυστήριο του Εμμανουήλ, το μυστήριο του Σάρκωσης του Θεού που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες».

O κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κηφισίας για την πρόσκληση να συμμετάσχει στους εορτασμούς καθώς και τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόλαο Μανώλη, με τον οποίο τους συνδέει φιλία από το πανεπιστήμιο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με τον μεθέορτο εσπερινό και την λιτάνευση της ιεράς εικόνος καθώς και των ιερών σεβασμάτων που εκτίθενται στο ναό.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος και η δεξιά χειρ της Αγίας Μαρίνης θα παραμείνουν στον Άγιο Ελευθέριο Αμαρουσίου ως το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:00 π.μ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΙΝΦΟ