Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

15 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΑΝΔΡΟΥ Κ.Κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ Β΄.
Ήταν 15 Δεκεμβρίου 2001 όταν ο Ιεροκήρυκας Δωρόθεος Πολυκανδριώτης εισήλθε στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και εξήλθε ευλογών ως ο Σύρου Δωρόθεος ο Β΄.

Ο προκάτοχός του τον ήθελε ως βοηθό του Επίσκοπο από το 1991. Το σχέδιο δεν ευοδώθηκε ούτε το 1995, για να τον καμαρώσει όπως επιθυμούσε δίπλα του, ως τον Δήλου Δωρόθεο. Όμως ελεύθερος των βιοτικών πραγμάτων τον είδε από του παραδείσου, ως διάδοχό του, ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου, να στέκεται δίπλα στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Απέναντι του, οι Μυκονιάτες συμπατριώτες τους, να φωνάζουν «και Μυκόνου» την ώρα που ψαλλόταν η φήμη του, χειροκροτόντας όλο χαρά.

Από τότε σε χρώματα κυανά, οι λαμπηδόνες της αρχιερατικής μίτρας του, είναι δώδεκα. Όχι συμβολικά για τους μαθητές του Ιησού, αλλά για τα ισάριθμα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά της Μητροπόλεως του. Νησιά που τα διαπλέει ακτοπλοϊκώς και αεροπλοϊκώς πολλάκις του έτους. Τα νησιά που τα περιδιαβαίνει με κάθε τρόπο στις στενωπούς και τα καλντερίμια τους, γνωρίζοντας τα, σπιθαμή προς σπιθαμή και καλολογώντας τους γνώριμους του, κατοίκους τους.


Οι απόδημοι των νησιών διαρκές μέλημα του και πάντα προσπαθεί και παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις τους. Αλλά και με περισσή αγάπη, βρίσκεται από άκρου εις άκρου της Ελλάδος, ακόμα και αυθημερόν, σε χαρές και λύπες αδελφών.

Ο Σεβασμιώτατος Δωρόθεος, κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, γεννήθηκε στη Μύκονο τον Οκτώβριο του 1953, είναι το πρώτο παιδί του Χρήστου Πολυκανδριώτη και της Αικατερίνης Ορφανουδάκη και έχει ένα αδελφό, το Νικόλαο, που γεννήθηκε το 1956.

Είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου 1977 και ακολούθως μετά δύο μέρες, 17 Ιουλίου 1977, εορτή της Αγίας Μαρίνας εκάρη Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου, από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο και έλαβε το μοναχικό όνομα Δωρόθεος.
Χειροτονήθηκε 31 Ιουλίου 1977 Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών από τον Μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ και διορίστηκε αμέσως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σύρου, και το 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, στις 20 Αυγούστου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρλιανής. Το 1989 διορίστηκε στην Ιερά Σύνοδο, στην Αθήνα, Γραμματέας Συνοδικών Επιτροπών και Επιμελητής του ημερολογίου της Εκκλησίας της Ελλάδος των «Διπτύχων».

Το ποιμαντικό, κηρυκτικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο, ενώ διοργάνωσε συνέδρια και συνοδικές εκδηλώσεις και επί εξαετία διεύθυνε την Φοιτητική Εστία της Ι.Μ. Σύρου, που βρίσκεται στην Αθήνα, πλησίον του Ναού της Οσίας Ξένης, στην οδό Αχαρνών.

Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002, ως Δωρόθεος Β’. Η Ιερά Σύνοδος τον έχει διορίσει Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και Πρόεδρο της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ενός ΝΠΙΔ που ασχολείται με την σίτιση και διαμονή των Ιεροσπουδαστών σε όλα τα εκκλησιαστικά Σχολεία, όλων των βαθμίδων, που βρίσκονται διεσπαρμένα ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής και των Δ.Σ. Κληροδοτημάτων της Σύρου.

Το συγγραφικό έργο του, χωρίς να αναφέρονται τα άρθρα του και οι ομιλίες σε περιοδικά και ιστότοπους, αποτελείται από τα κάτωθι πονήματα: Εκκλησιαστικός Οδηγός Σύρου (επανέκδοση βελτιωμένη) «Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΑΝΗ, το Γυναικείο Μοναστήρι της Θεοτόκου στην Άνω Μερά Μυκόνου «Ο «ΟΥΡΑΝΟΓΕΙΤΩΝ» Ναός της Παναγίας στην Φολέγανδρο» «Το Μοναστήρι της «Χρυσοπηγής» στη Σίκινο» «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δείξας» «Το χρυσόφωτο μπαρόκ τέμπλο του Καθολικού της Μονής Τουρλιανής Ανω Μεράς Μυκόνου» «Το Μοναστήρι της Παναχράντου στην Άνδρο» «Μνήμη Αρχιεπισκόπου Σύρου Μεθοδίου Παπαναστασοπούλου» «Ο Σύρου Αθανάσιος Λεβεντόπουλος» «Και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην…» «Εκκλησιαστικά έθιμα της Μυκόνου»

Οι κοινωνικές και ποιμαντικές δραστηριότητες που ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του είναι : Η ίδρυση και λειτουργία: «Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια» και «Σχολής Γονέων», τις μηνιαίες συνεδρίες των οποίων διευθύνουν εξειδικευμένοι οικογενειακοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές. Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Κινίου Σύρου, με την επωνυμία «Στην Παλάμη του Θεού». Κατασκηνώσεων στη Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο Ξενώνα πλησίον του Βαρδάκειου Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυκλάδων με την ονομασία «Το Σπίτι του Ταξιδιώτη». Εργαστηρίου Αγιογραφίας. Εκκλησιαστικού Βιβλιοπωλείου στην Ερμούπολη με την επωνυμία «Θεογνωσία». Η οργάνωση Κατηχητικών σχολείων για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στη Σύρο, Τήνο και Μυκόνου.

Η αποστολή γραπτών Κηρυγμάτων για κάθε Κυριακή. Η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών των ιδρυμάτων και αλλά και στο Παγκοσμίως μοναδικό Πρωτοχριστιανικό Μνημείο των ιερών Κατακομβών.
sirou_mixanaki4
Τελευταία, ποιμαντικού και κοινωνικού περιεχομένου, πρωτοβουλία του είναι η βοήθεια 200 οικονομικά αδυνάμων και εμπερίστατων οικογενειών και στα 12 νησιά της Μητροπόλεως, με την αποστολή σ’ αυτούς κάθε μήνα δεμάτων με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη, στα πλαίσια του Προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», που εγκαινίασε πρόσφατα.

Δωροθέου του Β΄ Ιεράρχου των Κυκλάδων, πολλά τα έτη.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΟΙΜΗΝ