Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΟΤζόναθαν Τζάκσον και ο γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός στην Αθήνα για την Παρουσίαση του βιβλίου «Το μυστήριο της τέχνης»


Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ και η Ιστοσελίδα πνευματικού περιεχομένου ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ διοργανώνουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 12.30 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Τζόναθαν Τζάκσον

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στo πλαίσιo της 5ης Έκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου στο Ξενοδοχείο Caravel, Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Γέροντας Εφραίμ
Καθηγούμενος Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους

Hλίας Λιαμής
Θεολόγος-Μουσικός

Τζόναθαν Τζάκσον
Συγγραφέας του βιβλίου και βραβευμένος μουσικός και ηθοποιός του Hollywood

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης

Υπενθυμίζουμε ότι το βιβλίο είναι μια κατάδυση στην ιερότητα της τέχνης και μαζί μια ανάταση της ψυχής μέσα από το μυστήριο του καλλιτεχνείν. Ο Τζόναθαν Τζάκσον, ένας καταξιωμένος σύγχρονος αστέρας, ξεναγεί τους αναγνώστες του σε έναν κόσμο που ίσως τον υποψιάζονται, αλλά μάλλον δεν φαντάζονταν τη διαύγεια με την οποία η Τέχνη γίνεται ένα μονοπάτι προσέγγισης της θείας δόξας.
Ας απολαύσουμε όμως ένα κομμάτι από τη σκέψη του Τζ. Τζάκσον:

Ο Θεός είναι ο τέλειος Καλλιτέχνης και Ποιητής. Η κατ’ εικόνα δική Του δημιουργία μας σημαίνει ότι είμαστε κι εμείς καλλιτέχνες και ποιητές, ανεξάρτητα από την κλήση μας στη ζωή. Είμαστε καλλιτέχνες με τον τρόπο που αγαπάμε. Είμαστε ποιητές με τον τρόπο που προσευχόμαστε. Ο καθένας είναι ένας καλλιτέχνης. Συνδεόμαστε κοσμικά ο ένας με τον άλλο μέσα από ένα θείο υφαντό που εκτείνεται κατά μήκος των αιώνων. Ο καθένας μας έχει ένα ρόλο μοναδικό να επιτελέσει στη συμφωνία της δημιουργίας του Θεού.
Το σημαντικότερο έργο ενός καλλιτέχνη δεν είναι ό,τι δημιουργεί. Βρίσκεται στο έργο της δημιουργίας μας από τη χάρη του Θεού. Πρωταρχικός στόχος του καλλιτέχνη είναι να επιτύχει τη σωτηρία του. Ό,τι δημιουργεί ή παράγει ο καλλιτέχνης από την άποψη των έργων τέχνης είναι πάντοτε δευτερεύον όσο το να γίνει ο ίδιος στην πραγματικότητα ένα έργο τέχνης. Ο πνευματικός καλλιτέχνης μετανοεί συνεχώς για τη φιλοδοξία του και γίνεται ο ίδιος το ποίημα. Αυτό συμβαίνει με το να κάθεται στα πόδια του Διδασκάλου ατενίζοντας τη δόξα Του, όπως έκανε η Μαρία. Ο καλλιτέχνης δεν γράφει απλώς ή τραγουδά τραγούδια – γίνεται ο ίδιος το τραγούδι. Δεν ζωγραφίζει απλά σ’ έναν καμβά· ο ίδιος γίνεται ζωγραφιά προς δόξαν Θεού. Αυτό αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό όραμα για τον καλλιτέχνη από κείνο που εκθειάζει ο πολιτισμός μας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ