Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Συσσίτιο 2.500 ατόμων την ημέρα στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού


Η έξοδος της Κύπρου από το Μνημόνιο μάλλον δεν έχει ακόμα φθάσει στα απλά νοικοκυριά. Οι αριθμοί που καταγράφει το Παγκύπριο Συνστονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού(ΠΣΣΕ) καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα ακόμα υπάρχει και είναι μεγάλο.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο από το πρόγραμμα του δωρεάν γεύματος της Μητροπόλεως Λεμεσού εξυπηρετούνται γύρω στα 2.500 άτομα, αφού καθημερινά ετοιμάζονται και εξαντλούνται 2.500 μερίδες φαγητού.

Το ΠΣΣΕ εξάλλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο προσέφερε δωρεάν σχολικά είδη σε 800 οικογένειες που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους ενώ έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τα χριστουγεννιάτικα πακέτα, που αναμένεται ότι θα πάρουν γύρω στις 2.000 οικογένειες παγκυπρίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρο Ολύμπιο, «κάθε μέρα μόνο στη Μητρόπολη Λεμεσού ετοιμάζονται και διατίθενται σε άτομα και οικογένειες γύρω στις 2.500 μερίδες φαγητού».

Το φαγητό αυτό, εξήγησε, «δίνεται σε οικογένειες αλλά και σε φοιτητές οι οποίοι παραπέμπονται στη Μητρόπολη από την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Οι οικογένειες και τα άτομα που εξυπηρετούνται από το δωρέαν γεύμα που προσφέρει η Μητρόπολη Λεμεσού ξεπερνούν τα 1.600 άτομα ενώ ο αριθμός των άπορων φοιτητών που παραπέμπονται από το ΤΕΠΑΚ φθάνει τους 800.

Το πρόγραμμα αυτό, είπε ο κ. Ολύμπιος, «άρχισε από τη Μητρόπολη πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και τότε είχαμε πολύ μικρούς αριθμούς. Σιγά-σιγά οι αριθμοί μεγάλωσαν και φθάσαμε στα σημερινά επίπεδα». Μάλιστα, όπως είπε, «για τους φοιτητές το γεύμα που ετοιμάζεται είναι διαφορετικό, αφού πρέπει να ανταποκρίνεται στις δικές τους επιθυμίες».

Το φαινόμενο, πρόσθεσε, «είναι βεβαίως παγκύπριο και δεν περιορίζεται στη Λεμεσό. Οι δε αριθμοί που καταγράφουμε στις διάφορες εκστρατείες του ΠΣΣΕ καταδεικνύουν ότι ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, εξήγησε, «αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι από τη χριστουγεννιάτικη εκστρατεία θα βοηθηθούν γύρω στις 1.500-2.000 οικογένειες διότι στις οικογένειες που βοηθήθηκαν τον Σεπτέμβριο προστίθενται και οι οικογένειες των ηλικιωμένων ή άλλες οικογένειες που δεν έχουν παιδιά για να χρειάζονται σχολικά είδη».

Μαριλένα Παναγή

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ