Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Το ιερό θησαύρισμα της δεξιάς χειρός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου στην των Ταμασέων Εκκλησία της Κύπρου

Με αισθήματα ιεράς συγκινήsεως η των Ταμασέων Εκκλησία υποδέχθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, τεμάχιο της δεξιάς χειρός του χαριτόβρυτου ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Το ιερό αυτό θησαύρισμα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Παναχράντου Aνδρου και εκομίσθη από τον Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Ευδόκιμο, συνοδευομένου και από τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο.
Το ιερό λείψανο υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο ιερός κλήρος, οι τοπικοί άρχοντες και ο φιλόχριστος λαός στην Πλατεία της Κοινότητας Αναλυόντα. Στη συνέχεια εν πομπή μεταφέρθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνης, όπου εψάλη Δοξολογία και αναπέμφθηκε δέηsη.
Ακολούθως ο Πανιερώτατος μιλώντας προς εκκλησίασμα, αφού ευχαρίστησε τον Άγιο Καθηγούμενο και τη συνοδεία του  για τον κόπο  στον οποίο υπεβλήθησαν να μεταφέρουν το ιερό λείψανο, τόνισε ότι η παρουσία της Αγίας Μαρίνης δια του λειψάνου  της, έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου ο λαός της μαρτυρικής μας Μεγαλονήσου βάλλεται από τις αθειστικές αντιλήψεις κακόβουλων εχθρών της πίστεως , οι οποίοι με τον προγανδιστικό τους λόγο επιχειρούν να σκανδαλίσουν τις αγαθές ψυχές των πιστών και ιδιαίτερα των νέων μας.  Η Χάρις που αναβλύζει από τα ιερά λείψανα, τόνισε ο Πανιερώτατος, παρηγορεί και ενισχύει τους άνθρώπους στον προσωπικό τους αγώνα αλλά και στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας.
Στη συνέχεια εκ μέρους της Κοινότητας μίλησαν ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Μιχάλης Παρέλλης και ο Κοινοτάρχης της Κοινότητας κ. Νεόφυτος Κων/νου.
Το βράδυ της Παρασκευής τελέστηκε στο ναό Αγρυπνία για την εορτή της Αγίας Σκέπης.
Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στο ναό της Αγίας Μαρίνης Αναλυόντα μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ο οποίος καθημερινά θα είναι ανοικτός από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 10.30 το βράδυ.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίας χθες Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνης στον Αναλυόντα.
Η επίσκεψη του Πανιερωτάτου στον ως άνω ιερό ναό έγινε με την ευκαιρία της παρουσίας και της προσκύνησης του ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.
Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτου Ταμασού, με τις ευλογίες του Σεβααμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου και Άνδρου κ. Δωροθέου.
Μαζί με τον Πανιερώτατο λειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος και άλλοι Κληρικοί.
Στο κήρυγμα του ο Πανιερώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή και τήρηση του χρυσού κανόνος από μέρους των χριστιανών.
Πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος, αφού ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Άγιο Καθηγούμενο για την μεταφορά του ιερού λειψάνου, του πρόσφερε, ως ενθύμιο της επίσκεψης του στην Μητρόπολή μας, ένα επιστήθιο σταυρό παρακαλώντάς τον ταυτόχρονα να συνεχίσει να προσεύχεται για τη σωτηρία της Κύπρου μας.