Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ.



Με πάνδημο συμμετοχή του φιλοχρίστου λαού της νήσου Άνδρου εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής 31 Ιουλίου 2016 στο μοναστήρι της Παναχράντου η μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου του δικαίου.  Δε θα ήταν υπερβολή να συγκριθεί ο αριθμός των προσκυνητών που ανέβηκαν χθές στο όρος των Γερακώνων με το πλήθος αυτών που συνεόρτασαν τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού τέσσερεις μόλις ημέρες νωρίτερα και ο λόγος ήταν ότι εόρταζε ο πολιός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Γέρων Ευδόκιμος και ο ιεροδιάκονος της Μονής.  Αν θα ήθελε κανείς να σκιαγραφίσει με δύο λόγια τη προσωπικότητα του γέροντα θα τον παρομοίαζε με το νέκταρ της αγάπης, το νέκταρ που εξήντα και πλέον χρόνια τρυγούνε σα μέλισσες από το θησαυροφυλάκιο της καρδιάς του όσοι τον ανακαλύψανε στις απρόσιτες κάποτε βουνοκορφές της ερήμου των Γερακώνων, της ερήμου που σήμερα ομοιάζει με μια πολύβουη πνευματική κυψέλη.
Άλλωστε το όραμα που οδηγούσε τον Γέροντα όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν άλλο από τη κοινωνία της αγάπης.  Ο όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ελαμπρύνθησαν τω όντι υπό του καλλικελάδου εφημερίου Πέρα Χωρίων Άνδρου π. Ιουστινιανού και των εκλεκτών ιεροψαλτών και φίλων της Μονής Παντελεήμονος Βενίτη και Κωνσταντίνου Λιοπύρου και ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθη υπό του πανοσιωλογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αετίου.  Μετά το πέρας της Εορταστικής Ακολουθίας εδόθη το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής όπου ο Γέροντας Ευδόκιμος και ο φέρελπις ιεροδιάκονος π. Ευδόκιμος δέχτηκαν αμφότεροι τις ευχές των επισκεπτών και ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα στο τέλος της οποίας όπως κάθε χρόνο απηγγέλθησαν ποιήματα για τον γέροντα και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες του νησιού με επικεφαλής τον δεξιοτέχνη βιολιστή Κώστα Μουστάκα και τον λαουτιέρη Ιωάννη Ζαγοραίο αφιέρωσαν τραγούδια προς τιμήν τόσο του Γέροντα όσο και του υποτακτικού του.
Έτη πολλά κι ευλογημένα.