Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ Κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥΜε πάνδημη λιτανευτική πομπή, πλαισιουμένη από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, επί κεφαλής της οποίας ήταν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ο ιερός Κλήρος, οι Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Αρχι. Ευδόκιμος και Βρύσης Σίφνου, Αρχιμ. Ιωαννίκιος, ο Έπαρχος Σίφνου- Μήλου κ. Νικολ. Μπενάκης, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κατακομβών Μήλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μήλου, ο Λιμενάρχης Μήλου, ο Υποδιοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Υπεύθυνος του Τάγματος Εθνοφυλακής Μήλου, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου των απανταχού Μηλίων, οι ιερές εικόνες των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών μετεφέρθησαν τη παραμονή των Αγίων Πάντων από τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής στον αύλιο χώρο των ιερών Κατακομβών, όπου ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εν αυταίς ενταφιασθέντων Χριστιανών.

Ακολούθως, η λιτανεία, με τους συμμετέχοντες σ` αυτήν πιστούς φέροντες αναμμένους πυρσούς σε μια συμβολική πορεία από το παρελθόν στο παρόν, επέστρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, στον αύλιο χώρο του οποίου παρουσιάστηκε Πνευματική και Καλλιτεχνική Εκδήλωση, με απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΜΗΛΙΩΝ ΤΕΧΝΑΙ", καθώς και παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο "ΜΑΜΑΛΙΣ".

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προβολή των Κατακομβών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β` τόνισε ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο του Θεού και της Ιστορίας προς τη Μήλο και να αφυπνίσουμε προς τούτο όσο το δυνατόν περισσότερες συνειδήσεις".

Σημειώνεται ότι η επισκεψιμότητα των Κατακομβών το περασμένο έτος ανήλθε στους 25.000 επισκέπτες.

Ανήμερα της εορτής των Αγίων Πάντων ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής ιεράς νήσου Μήλουπεριστοιχούμενος από ιερείς της νήσου και παρεπιδημούντες, παρουσία του Επάρχου και του Δημάρχου Μήλου, της Πολιτευτού των Κυκλάδων κας Αικ. Μονογυιού, των τα πρώτα φερόντων και πλήθους πιστού λαού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' στην ομιλία του, εξ αφορμής της Ευαγγελικής περικοπής, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις, που θέτει ο Κύριος σε κάθε πιστό, προκειμένου να γίνει συνοδοιπόρος του, καθώς και στη μνήμη των 8.000 ενταφιασθέντων στις ιερές Κατακόμβες και προέτρεψε τους Μηλίους να αναδείξουν όσο το δυνατόν το μοναδικό αυτό Μνημείο και τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, που διαφυλάσσει το νησί και το καθιστά πόλο έλξεως χιλιάδων επισκεπτών -προσκυνητών, η παρουσία των οποίων συμβάλλει στην ανάπτυξη της ιεράς νήσου Μήλου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Ι.Μ.ΣΥΡΟΥhttp://www.imsyrou.gr/