Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑΡΑ.

,
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ,  ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤ΄ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ 983 Μ. ΥΨΟΜΕΤΡΟ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ.

  ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΑΚΑΜΑΤΟ ΖΗΛΟ ΦΙΛΟΘΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΤΡΙΔΩΝ ΑΝΔΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΥΡΩ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΠΑΛΑΙΑ ΒΙΓΛΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 500 Π.Χ. ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΕΥΛΑΒΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΣΗΜΑΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΧΑΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ, ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ, ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΑΙΩΝΕΣ ΣΑ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΟ ΤΥΛΙΞΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ.

  ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΓΕΡΩΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1961 ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ, Ο ΠΑΤΗΡ ΑΕΤΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, Ο ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΠΑΤΗΡ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΕΝΩ ΔΙΗΚΟΝΗΣΕ ΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΑΡΙΑ.  ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ, Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΝΗΣΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΟΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΕΚΟΥΝ ΑΓΕΡΩΧΟΙ ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ  ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ Η ΥΠΑΡΞΗ ΔΥΟ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ  ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΜΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΜΟΛΟΧΟΥ. 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΛΕΓΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ.  ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΕΤΡΕΦΕ ΤΩ ΟΝΤΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΝ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΕΣ.  ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΕΜΑΧΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΝΕ ΝΑΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Σ΄ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΡΙΝ ΠΟΤΑΜΟ.  Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΕΧΤΙΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤ΄ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ.  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΕΧΤΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ.   ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ;  ΗΤΑΝ ΔΙΑΛΕΧΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ, ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ.   ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.  ΔΡΙΜΥΣ Ο ΧΕΙΜΩΝ, ΓΛΥΚΥΣ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.