Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ στην έρημο Γκαρέτζη


Του Θάνου Θανόπουλου
Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Υποδομών της Γεωργίας προτίθεται να πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ, με οικονομική υποστήριξη από την παγκόσμια τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Γεωργίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης το έργο αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής στην Γεωργία.
Το μοναστήρι βρίσκεται 60 χλμ νοτιοανατολικά της Τιφλίδας κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, και συγκεκριμένα στις πλαγιές του βουνού Γκαρέτζη.
Να αναφερθεί ότι στο μοναστήρι υπάρχουν παρεκκλήσια, αρχονταρίκι, ξενώνες φιλοξενίας, μουσείο και διάφορα συγκροτήματα.
Το σχέδιο αποκατάστασης της Μονής του Οσίου Δαβίδ συμπεριλαμβάνει ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, ανακατασκευή κτιρίων, βελτίωση εσωτερικού χώρου, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο.
Επίσης να αναφερθεί ότι το κόστος συντήρησης της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ θα κοστίσει περίπου 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ θα συμμετάσχει ομάδα περίπου 30 ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, και αποτελεί ένα μείζον θέμα εδαφικών διαφορών μεταξύ της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν από το 1991.
Σύμφωνα με τους Γεωργιανούς μονάχους που ζουν στο μοναστήρι, όλα όσα συμβαίνουν είναι ένα μέρος σχεδίου που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής και στοχεύει στην υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Παρόλα αυτά το Νοέμβριο του 2006 ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ άλλων δήλωσε: "Δεν υπάρχει χώρος για εδαφική ανταλλαγή, δεν συζητάμε αυτό το θέμα."
Το μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ στην έρημο του Γκαρέτζη για πολλούς αιώνες υπήρξε φάρος της πνευματικής ζωής της Γεωργίας.
Τέλος η μονή ιδρύθηκε στις αρχές το 6ου αιώνα από τον Σύριο μοναχό Δαβίδ, έναν από τους 13 Σύριους Πατέρες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε μια φυσική σπηλιά στο Γκαρέτζη.












































ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΜΦΑΙΑhttp://www.romfea.gr/