Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Σύρου Δωρόθεος: ''Η Ελλάδα αξίζει τον έπαινο για το προσφυγικό''


Μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή της Οσίας Ξένης, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ομώνυμο ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στα Κάτω Πατήσια.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οσία Ξένη, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "αποχωρίστηκε τα εγκώσμια πλούτη για να λάβει τα ουράνια".
Επίσης ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε και στους πρόσφυγες που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στη χώρα, τονίζοντας την σημαντική προσφορά της Πολιτείας και της Εκκλησίας στο πρόβλημα αυτό.
"Η Ελλάδα πρέπει να λάβει έπαινο για την συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δωρόθεος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης, ήταν κατάμεστο από πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν την προστάτιδά τους.
Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού ο Μητροπολίτης Σύρου, ευλόγησε την βασιλόπιτα στην φοιτητική στέγη που είναι χτισμένη πάνω από την άλλοτε αυλή του Παρεκκλησίου.
Ο Σεβασμιώτατος αφού συνεχάρη τον Διευθυντή της Φοιτητικής Στέγης, Αρχιμ. Μελέτιο Ζαχαρόπουλο, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και στους φοιτητές καλές σπουδές.
Το ιερό παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων ιδρύθηκε το 1921 από τον συριανό Παναγιώτη Ξυνάριο και τη σύζυγό του Ξένη ως ιδιωτικό εκκλησάκι στην αυλή του σπιτιού τους, όπου σήμερα βρίσκεται η είσοδος του σταθμού του ηλεκτρικού "Κάτω Πατήσια".
Μέσα στο ιερό παρεκκλήσιο - όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής - η κυρία Ξένη μάζευε τα παιδάκια και τους έκανε κατηχητικό !
Το παρεκκλήσιο τότε ήταν πολύ μικρότερο από ότι είναι σήμερα.
Στη σημερινή του μορφή έφτασε ύστερα από αρκετές παρεμβάσεις με σκοπό τόσο να μεγαλώσει όσο και να αντέξει στατικά στη φθορά του χρόνου.












ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΜΦΑΙΑhttp://www.romfea.gr/