Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου


Με περισσή ευλάβεια και την πρέπουσα τιμή εόρτασε η Μητρόπολη Λεμεσού τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Πανιερώτατος Ποιμενάρχης κ. Αθανάσιος.
Κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής προεξάρχοντος του εορτάζοντος Αρχιερέως Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεος (έξαρχος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επισκόποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος (ηγούμενος Ιεράς Μονής Παναγίας Μαχαιρά). Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν ο Αρχιμ. Γεννάδιος, Ηγούμενος της Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Μοναγριού, ο Αρχιμ. Νείλος, Ηγούμενος της Μονής Συμβούλου Χριστού, ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, ο Πρωτ. Αθηνόδωρος Παπαευρυβιάδης, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Πρωτ. Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως Ταμασού καθώς και άλλοι ιερείς.
Τα αναλόγια κόσμησαν επαξίως η χορωδία του Μητροπολιτικού ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του ναού κ. Λεύκιου Δημοσθένους και η χορωδία της Μητροπόλεώς μας «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Πρωτ. Νικόλαου Λυμπουρίδη.
Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Αντρέας Χρίστου, Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, σημαιοφόροι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλεως μας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρωτ. Ιωάννης Νικολάου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «Μέγας ο Αθανάσιος για τους αγώνες του υπέρ της αγίας Ορθοδοξίας από τους κακόδοξους αρειανούς, μέγας όμως και για την πρακτική του ζωή και την αγιότητα του και εμείς αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής αγίου πρέπει να μιμούμαστε την πίστη. Ο Αθανάσιος μεγάλωσε μέσα εις την Χριστιανική ζωή έχοντας βέβαια και εγκύκλιο μόρφωση «Ἐκεῖνος ἐτράφη μέν εὐθύς έν τοῖς θείοις ἤθεσι καὶ παιδεύμασιν, ὀλίγα τῶν ἐγκυκλίων φιλοσόφησας, τοῦ μή δοκεῖν παντάπασι τῶν τοιούτων ἀπείρως ἔχειν, μηδέ ἀγνοείν ὧν ὑπεριδεῖν ἐδοκίμασεν…Σήμερα που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη αυτού του Μεγάλου Πατέρα που όπως αναφέρει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ο βίος του κατέστη υπόδειγμα επισκόπου και η διδασκαλία του νόμος ορθοδοξίας, αυτός που απέβει όπως αναφέρει ο διάδοχός του Κύριλλός ο Α’ «της του Θεού Εκκλησίας αληθής στύλος και θεμέλιον» ο ηρωικότερος των αγίων και αγιώτερος των ηρώων, άγει τα ονομαστήρια του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης και πατήρ ημών κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος επαξίως φέρει το όνομα αυτού του πρόμαχου της Ορθοδοξίας.
« Τί ἄν ὑμῖν ἀναζωγραφίοιν τον ἄνδρα; Παῦλος προλαβών ἐγραψε· ….»αναφέρει ο Γρηγόριος και έγραψε ο Απ. Παύλος ότι «Δεῖ οὖν τὸν ἐπίσκοπον ἀνεπίληπτον εἶναι, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μὴ πάροινον, μὴ πλήκτην, μὴ αἰσχροκερδή, ἀλλ’ ἐπιιεικῆ, ἄμαχον, ἀφιλάργυρον, τοῦ ἰδίου οἴκου καλῶς προϊστάμενον, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητος.» Και καταλήγοντας τόνισε «Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα βλέπουμε στο σεπτό σας πρόσωπο Πανιερώτατε και στα έργα της αγαπώσας καρδίας σας, την αγάπη σας προς τον κλήρο και προπάντων την αγάπη προς τον πονεμένο αδελφό, τον πληγωμένο, τον δυσπραγούντα, αυτόν που έχει ανάγκη την στήριξη και την αγάπη της εκκλησίας και του επισκόπου της. Προσευχόμαστε προς τον της εκκλησίας δομήτορα όπως σας χαρίζει δύναμη πολλή και υγεία για να ποιμαίνεται το γεώργιον του Θεού στην Μητρόπολη της Λεμεσού, αν και οι δυσκολίες είναι πολλές ιδιαίτερα στους χειμαζόμενους καιρούς που διάγουμε αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Άγιος Αθανάσιος θα σας ενισχύσει λέγοντας σας ότι «Νεφύδριον ἐστίν καί θᾶττον παρελεύσεται».
Το απόγευμα ο Πανιερώτατος θα δέχεται τις ευχές των πιστών στο Μητροπολιτικό Οίκο το απόγευμα από τις 3:00 μ.μ. μέχρι τις 8:30μ.μ.
Φωτογραφίες: Photo Alex, Πέτρος Ορφανός











ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΜΦΑΙΑhttp://www.romfea.gr/