Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΜΑΝΝΑ ΣΥΡΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε το απόγευμα της Τρίτης κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, στην πευκόφυτη περιοχή του Άνω Μάννα Σύρου, από την ανέγερση του οποίου συμπληρώνονται εφέτος 150 χρόνια, παρουσὶα του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκού, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Μάννα, του Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής, του Προϊστὰμενου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.
Πρό της ενάρξεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ο ιερός Κλήρος και οι πιστοί, υπεδέχθησαν ιερό Λείψανο της Αγίας Μάρτυρος  Ιουστίνης, το οποίο διεκομίσθη από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου, διά χειρών του Ηγουμένου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευδόκιμου Φραγκουλάκη, και εν συνεχεία τελέσθηκε Θεία Ανύμνηση διά τους έρωτι θείω και διά σπουδής ποιησαμένους τόν ανακαινισμό του Ιερού Ναού.
Ομιλών προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' υπογράμμισε ότι σήμερα,περισσότερο από ποτέ, καθώς ο λαός μας στρέφεται προς το Θεό, αναζητώντας απ` Αυτόν λύση των πολλών μας προβλημάτων, ελπίδα και αισιοδοξία, χρειαζόμεθα τη βοήθεια και την προστασία των Αγίων.
Αφού δε ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι, προεξάρχοντος του Μεγάλου Ευεργέτου κ.Αθανασίου Μαρτίνου, συνήργησαν και συνὲβαλαν στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού, τόνισε ότι η Θεία Λειτουργία θα μπορούσε να τελείται και σε πλήρως αποψιλωμένους Ναούς. Επειδή, όμως, η Θεία Λειτουργία αποτελεί πρόγευση της αιωνίου Βασιλείας, της οποίας ένοικοι καλούμεθα όλοι, ο κάθε περίτεχνα διακοσμημένος Ναός αποτελεί εικόνα της Ουράνιας Βασιλείας, όπου όλα θα είναι καινά, γεμάτα φως και χαρά. "Άλλωστε", προσέθεσε, η Εκκλησία δεν είναι ούτε μεμψίμοιρη, ούτε κακόμοιρη, αλλά πάντα γεμάτη αισιοδοξία και υπερκόσμια χαρά!"
Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρ. Αντώνιο Χάλαρη, και τους Επιτρόπους του Ναού, τους συνευχηθέντες Κληρικούς της Σύρου, και ιδιαιτέρως τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευδόκιμο Φραγκουλάκη, για την μετακομιδή του ιερού Λειψάνου της Αγίας Ιουστίνης, προς ευλογία και επιστηριγμό των πιστών, και όλους τους παραστάντες πιστούς, προς τους οποίους διενεμήθη τρίπτυχο, αφιερωμένο στην 150ή επέτειο, από της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, επακολούθησε η κατά το έθος λιτάνευση της ιεράς Εικόνος των Αγίων Αναργύρων. 
Προ του πέρατος της Αρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, στην περιοχή Μάννα της Σύρου, τους ύμνους της οποίας απέδωσε η Χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως και του Όρθρου ο βυζαντινός χορός των Ιεροψαλτών, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε δέηση και ειδική παρακλητική ευχή για την ανεύρεση λύσεως και εκτόνωση των δυσχερών περιστάσεων, που διέρχεται η Πατρίδα μας, την οποία προσευχητικά και με συγκίνηση παρακολούθησε ο πιστός λαός.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τόσο το Αποστολικό Ανάγνωσμα όσο και η Ευαγγελική Περικοπή της ημέρας ομιλούν για τήν αγάπη, η οποία τελεσιουργείται επί της Αγίας Τραπέζης, με το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας του Θεού προς τον άνθρωπο, αλλάκαι μέσα στις καρδιές μας, με το "μυστήριο" της αγάπης του ανθρώπου προς το Θεό και το συνάνθρωπο.
"Σήμερα", συνέχισε, "που τις καρδιές μας συνέχει δέος, ανησυχία και προβληματισμός, είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και εντονώτερα το μυστήριο αυτό της αγάπης!" .
Ακολούθως, επί  τη επετείω των 150 ετών από της ανεγέρσεως του Ι. Ναού (1865-2015), ομίλησαν ο Εφημέριος του Ναού, Πρωτοπρ. Αντώνιος Χάλαρης, αναφερθείς στην ιστορία του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνήργησαν στην ανακαίνισή του, και ιδιαίτερα τον φιλογενή και φιλάγιο Ευεργέτη, Πλοιοκτήτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, και, με το ίδιο πνεύμα, ο εκ των Μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, κ. Εμμανουήλ Πολυχρονάκης.
Στη συνέχεια, υπεγράφη το Αναμνηστικό πιττάκιο της Επετείου και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄  απεκάλυψε την εντοιχισμένη στην είσοδο του Ναού μαρμάρινη αναθηματική πλάκα.
Τέλος, στον αύλειο χώρο του Ναού παρατέθηκε σε όλους παραδοσιακή δοχή.