Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΟΣ ΙΕΡΕΩΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Συντάχθηκε απο τον/την Γραμματέα IΜ Σύρου, Αλέξανδρο Μαρκουίζο, φιλόλογο   
Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2012 15:26

  Εν πληθούση Εκκλησία, στον Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου Φαλλίκων Άνδρου και υπό το βλέμμα της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναχράντου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, συμπαραστατούμενος υφ’ απάντων των Ιερέων της Άνδρου, προεξήρχε, σήμερα το μεσημέρι, κατά την Εξόδιο Ακολουθία του κοιμηθέντος χθες αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Μπανίκα, καλού οικογενειάρχου και αξίου Λειτουργού των Μυστηρίων του Θεού, ο οποίος επί 35ετία διαποίμανε ευόρκως και ευδοκίμως τις μικρές  Ενορίες των λεγόμενων «πέρα χωριών», Χώρας Άνδρου.
     Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην παράδοση της Παρακαταθήκης από το Χριστό στους Αποστόλους και δι’ αυτών, με το Μυστήριο της Ιερωσύνης,  στους Κληρικούς, μιας παραδόσεως, χρυσός κρίκος της οποίας υπήρξε ο μεταστάς.
     Αναφέρθηκε, επίσης, στη ζωή και το έργο του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου και τόνισε ιδιαίτερα το γνήσιο Εκκλησιαστικό του ήθος και φρόνημα, με τα οποία διηκόνησε την Ιερά Μητρόπολη και την Εκκλησία, λέγοντας, μεταξύ άλλων:
«Συγκλονίστηκα βαθύτατα, βλέποντας να βρίσκονται στην άκρη της Αγίας Τραπέζης, στην οποία ιερουργούσε, δύο μικρές  φωτογραφίες, μία δική μου και μία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Είναι πολύ συγκινητικό και εξόχως διδακτικό για όλους τους Κληρικούς  το  γεγονός ότι ο απλοϊκός αυτός Ιερέας, που δεν είχε φοιτήσει σε Θεολογική Σχολή, ούτε είχε σπουδάσει σε Εκκλησιαστική Σχολή, γνώριζε ότι η ενότητα της Εκκλησίας ευρίσκεται μέσα στη Μυστηριακή ενότητα του Επισκόπου με τους Πρεσβυτέρους, διά του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.»
Η ταφή του αείμνηστου φιλομόναχου Πρωτοπρεσβυτέρου έγινε στον αύλιο χώρο του Κοιμητηρίου του «Φωτοδότη» της Ιεράς Μονής Παναχράντου, την οποία ιδιαιτέρως ευλαβείτο και προς την οποία, όποτε μπορούσε, προσέφερε ανιδιοτελώς και προθύμως τις υπηρεσίες του, συνεπικουρών το έργο των Παναχραντινών Πατέρων.
Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος έπλευσε με σκάφος στη Σύρο, προκειμένου το απόγευμα να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Ερμουπόλεως.